StoryEditor

Zmiereniu s Maďarmi sa otvárajú dvere

18.10.2007, 20:08
Autor:
redred
"Naposledy navštívil Maďarsko slovenský premiér, teraz by mal maďarský predseda vlády pricestovať na Slovensko," vyhlásil včera Fico.
Zmierenie slovensko-maďarských vzťahov na najvyššej úrovni môže začať. Slovenský premiér Robert Fico sa dnes v portugalskom Lisabone v rámci summitu EÚ stretol s kolegom Férencom Gyurcsányom a dohodol termín a detaily návštevy maďarského premiéra v SR. „Naposledy navštívil Maďarsko slovenský premiér, teraz by mal maďarský predseda vlády pricestovať na Slovensko,“ vyhlásil Fico.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa zhoršili po tom, čo náš parlament v septembri (s výnimkou poslancov SMK) prijal uznesenie o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov. Európski socialisti, do ktorých „rodiny“ patria materské strany oboch politikov, vzápätí Ficovi a Gyurcsányovi zadali domácu úlohu – majú sa viac zblížiť.

Lisabonská schôdzka sa pripravovala už v rámci sobotňajšieho predsedníctva Smeru-SD. Podľa europoslanca a podpredsedu Smeru Vladimíra Maňku Fico uznal, že na zlepšovanie slovensko-maďarských vzťahov sú potrebné aj neformálne stretnutia. „Všetko má svoj čas. Nie je jednoduché tieto vzťahy vyriešiť, je to beh na dlhú trasu, ale začať treba,“ povedal Maňka pre HN.

Fico v Lisabone jasne pomenoval udalosti, ktoré vzájomné vzťahy oboch krajín podľa neho komplikujú – opäť kritizoval extrémistickú Maďarskú gardu. „Nedovolíme, aby po Slovensku behal niekto v čižmách a vyznával zakázané ideológie.“

 VIAC O TÉME NÁJDETE ZAJTRA V TLAČENEJ VERZII HOSPODÁRSKYCH NOVÍN
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 17:52