StoryEditor

Kontroly na hraniciach sa môžu obnoviť

20.12.2007, 14:08
Autor:
TASRTASR

Napriek tomu, že po vstupe do schengenského priestoru sa kontroly na hraniciach s okolitými štátmi Európskej únie zrušia, môže dôjsť k situácii, keď budú opäť obnovené. Uviedol to pre TASR prvý viceprezident Prezídia Policajného zboru Michal Kopčík.
"Je možné, že sa nevyhneme opatreniam, ktoré by opäť zaviedli dočasné kontroly na hraniciach. Môže sa udiať akákoľvek situácia v rámci Európskej únie a rozhodne sa, že sa obnovia hraničné kontroly. Uzatvorí sa hranica, policajti sa vrátia na hraničné prechody a budú robiť normálne kontroly," povedal Kopčík.
Podľa jeho slov je to štandardné a zaviedlo to aj Nemecko počas Majstrovstiev sveta vo futbale 2006.
To, že sa zrušia kontroly na hraniciach však neznamená, že v okolí hraníc sa už nebude nič robiť. "Ochrana štátnej hranice Slovenska bude prebiehať aj naďalej, ale nie v tom režime, že ju budeme fyzicky strážiť. Policajti budú rozmiestnení na jednotlivé oddelenia v blízkosti hranice, aby monitorovali pohyb v jej okolí a trestnú činnosť," uviedol Kopčík.
Podľa Kopčíka sa zmení systém činnosti obvodných policajných staníc v blízkosti štátnej hranice. V ich pôsobnosti bude aj ochrana hranice a sledovanie toho, čo sa na nej deje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 10:54