StoryEditor

Kauza darcov SDKÚ pokračuje

21.04.2006, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR
Smer-SD bude trvať na riadnom prešetrení kauzy tzv. fiktívnych darcov SDKÚ. "Je to škandalózne rozhodnutie. Je to klasický prípad prania špinavých peňazí v politických štruktúrach a je jasné, že SDKÚ nemôže mať legálne zdroje na takú kampaň, akú robí," vyhlásil šéf Smeru Robert Fico. Podľa neho na dôkladné prešetrenie kauzy treba orgánom činným v trestnom konaní vytvárať podmienky, aby tieto kauzy zvládali. "Vždy sa dá prípad otvoriť. Keď sa objavia nové skutočnosti, môžete sa k veci vrátiť." Fico je presvedčený, že cez SDKÚ sa "prelievajú" aj neidentifikovateľné peniaze a používajú sa na financovanie "obrovskej" volebnej kampane. "Každý, kto vidí Slovensko doslova obklopené bilbordami SDKÚ, koho prakticky každý deň otravuje platený aktivista SDKÚ s novinami v miliónových nákladoch, musí pochopiť, že peniaze na takúto kampaň nemôžu pochádzať z legálnych zdrojov," zdôraznil. Predseda Smeru "Robert Fico, ktorý je blízky kamarát Fedora Flašíka a Vladimíra Póra a tiež iných privatizérov a mecenášov Smeru, má zrejme bohaté skúsenosti s praním špinavých peňazí," tlmočil stanovisko SDKÚ-DS poslanec Tomáš Galbavý. Zdôraznil, že SDKÚ-DS takéto praktiky nepoužíva. Okresná prokuratúra Bratislava II zastavila trestné stíhanie v kauze tzv. fiktívnych darcov SDKÚ, pretože skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci.
Parlamentný výbor pre financie, rozpočet a menu včera odsúhlasil finančné správy politických strán za uplynulý rok. Zo 42 preregistrovaných strán a hnutí podľa nového zákona o politických stranách správu odovzdalo 39 subjektov. "Našli sa nejaké nedostatky, ale tie strany odstránili," povedal predseda výboru Pál Farkas.

Zaujímavosti z financovania strán z minulosti
ANO
- členské Pavla Ruska vo výške 35 miliónov.
SMK - dostala miliónový dar od Nadácie Westminster Foundation for Democracy so sídlom v Londýne. Zákon niečo také neumožňuje.
KDH - k štedrým darcom kresťanských demokratov patril Pavol Bielik. Starosta Rače a funkcionár hnutia dnes čelí obvineniam z korupcie.
Smer - darcovia tejto strane boli podľa Aliancie Fair-play vo verejných obstarávaniach úspešnejší ako darcovia iných strán.

Strana

rok 2004

rok 2005

SDKÚ-DS

22 tis.

2 270 tis.

Smer-SD

245 tis.

722 tis.

SMK

0

2362,5

KDH

6 970 tis.

?

ANO

11 630 tis.

?

ĽS-HZDS

282 tis.

?

SNS

600 tis.

77 tis.

SF

4 150 tis.

?

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 20:45