StoryEditor

Riešením rómskej problematiky je podľa Gašparoviča aj vzdelávanie Rómov

15.05.2006, 15:00
Autor:
SITASITA

Jednou zo základných úloh pre riešenie rómskej problematiky je podľa prezidenta Ivana Gašparoviča vzdelávanie Rómov. V tom však pomôcť nemôže len vláda, ale podstatná je aj vôľa samotných Rómov. Prezident to tlmočil počas dnešného prijatia predstaviteľom Národného demokratického inštitútu a Novej Rómskej Generácie. Ako po stretnutí uviedol hovorca hlavy štátu Marek Trubač, dôležité podľa prezidenta je, aby táto diskusia o riešení rómskej problematiky pokračovala aj po voľbách, ale aby sa k riešeniu nepristupovalo centrálne, ale účinnejšie je postupovať zdola nahor. Gašparovič rovnako tvrdí, že k vyriešeniu môže pomôcť aj dobré a konkrétne využitie prostriedkov z Európskeho sociálneho fondu, prípadne ďalších eurofondov.
Rómski aktivisti veria, že budúca vláda po blížiacich sa voľbách bude musieť túto problematiku riešiť. Počas uplynulých štyroch rokov sa totiž podľa Štefana Šarkózyho táto problematika odsúvala a neriešila systematicky. Aj preto občianske združenie Nová Rómska Generácia oslovila otvoreným listom všetky politické strany a vyzvala ich, aby do svojich volebných programov zakomponovali rómsku otázku. Podľa Šarkózyho odpovedalo združeniu šesť veľkých strán, ktoré však stále nedeklarovali systematický krok. Ten predstavuje postup na všetkých úrovniach od vzdelávania cez pracovné miesta až po riešenie rôznej diskriminácie až segregácie rómskej komunity.
Prezident uvítal, že mladí Rómovia sa chcú zapájať aj do politiky. Upozornil ich však, že bez toho, aby sa rôzne rómske strany zjednotili, nikdy nebudú úspešné. Šarkózy si to uvedomuje. Nová Rómska Generácia však zatiaľ nemá ambíciu nahradiť nejaký politický subjekt. Zatiaľ je úlohou len nepriamo podporovať jednotlivých rómskych kandidátov, ktorí sa uchádzajú o zvolenie na kandidátkach iných strán. Znamená to, že sú ochotní týmto kandidátom pomôcť s kampaňou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 02:41