StoryEditor

Minulý rok Slovensku nehrozil žiaden chemický teroristický útok

05.04.2006, 18:46
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo vnútra (MV) SR minulý rok neprijalo žiadne správy o možnom teroristickom útoku na Slovensko za použitia chemických zbraní. Vyplýva to zo správy o plnení programu ďalšieho rozvoja ochrany obyvateľov Slovenskej republiky proti chemickým zbraniam do roku 2007, ktorú dnes schválila vláda.
Deficit vo financovaní programu však oproti plánu za rok 2004 predstavuje finančnú čiastku 324,6 miliónov korún a za rok 2005 128,4 miliónov korún.
Úlohy vyplývajúce z plánu, na ktoré nepotrebovali finančné prostriedky, ministerstvá splnili. Tie, ktoré si finančné krytie vyžadovali, boli plnené len čiastočne, alebo neboli splnené vôbec. Z toho dôvodu ich presunuli na rok 2006. Tak ako v predchádzajúcich rokoch sa však aj v roku 2005 nepodarilo zabezpečiť špeciálne prístroje, softvér, automobilovú techniku na kvalifikované vyhodnotenie situácie na účely zásahu a zavedenia opatrení na ochranu obyvateľstva.
Osobitné bezpečnostné opatrenia a režim na hraniciach v súvislosti s programom sa vlani dotkli predovšetkým hranice s Ukrajinou. Sprísnené kontroly boli zamerané najmä na dovoz či vývoz zbraní, výbušnín a omamných látok. Polícia zároveň posilnila činnosť hliadok na hraniciach, ochranu letísk a lietadiel a takisto operatívno-pátraciu činnosť. V rámci zabezpečovania pyrotechnických prehliadok letísk polícia využíva služobných psov špeciálne vycvičených na vyhľadávanie výbušnín.
Ako sa v správe ďalej uvádza, v tomto roku by mala byť ukončená výstavba referenčného chemického laboratória na identifikovanie neznámych toxických látok, ktorú realizuje ministerstvo obrany. Na jeho výstavbu bolo vyčlenených 74 miliónov korún, v roku 2005 preinvestovaných 45 miliónov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 12:56