StoryEditor

Palko monitoroval pripravenosť východnej hranice na vstup do Schengenu

05.12.2005, 13:46
Autor:
TASRTASR

Prípravy na vstup Slovenska do Schengenského priestoru v oblasti slovensko-ukrajinskej štátnej hranice postupujú podľa prijatých plánov a opatrení. Uviedol to dnes počas pracovnej návštevy východnej hranice minister vnútra Vladimír Palko.
Slovensko má na realizáciu plánov zo Schengenského fondu vyčlenených 50 miliónov eur, z ktorých už preinvestovalo do oblečenia a výstroje vyše štyri milióny eur. Prípravy na vstup vyvrcholia v závere budúceho roka. "Dovtedy nás ešte čaká veľa práce, musíme splniť všetky kritériá. Už budúci rok bude rokom, kedy budú prichádzať z Európskej komisie hodnotiace misie, ktoré budú bod za bodom kontrolovať, či spĺňame schengenské kritériá," uviedol na tlačovej besede v Sobranciach Palko. Dodal, že jedným z kritérií je už spomínané oblečenie a výstroj pohraničníkov, ostáva ešte zopakovať verejnú súťaž na barety a šiltovky. Pred záverom novembra bolo na východnej hranici novým oblečením kompletne vystrojených 380 policajtov.
MV SR v súčasnosti realizuje rekonštrukcie a stavby všetkých objektov, súvisiacich s ochranou východnej hranice. Jednou z nich je aj rozostavaná budova Odboru hraničnej polície v Sobranciach, odkiaľ bude MV SR riadiť ochranu slovensko-ukrajinskej hranice. Tá bude do užívania odovzdaná začiatkom júna budúceho roka. Vo fáze výstavby či rekonštrukcie sú aj ďalšie objekty hraničnej polície v Ubli, Čiernej nad Tisou, Maťovských Vojkovciach a pod.
Pre vstup do schengenského priestoru je podľa Palka dôležité aj vybudovanie systému technickej a fyzickej ochrany, ale aj schengenského informačného systému. V krátkom čase v spolupráci s ministerstvom dopravy vypíše MV SR aj verejnú súťaž na ochranu železničných hraničných priechodov s Ukrajinou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 08:59