StoryEditor

Mladí vedci sa môžu prihlásiť do EUCYS

21.03.2007, 13:53
Autor:
SITASITA

Všetci stredoškoláci majú možnosť zúčastniť sa na Súťaži Európskej únie (EÚ) pre mladých vedcov. Súťaž s názvom The European Union Contest for Young Scientists EUCYS každoročne vyhlasuje Direktoriát pre výskum Európskej komisie. Je určená pre študentov stredných škôl z členských štátov EÚ a ďalších 9 krajín s originálnymi nápadmi a inovatívnymi riešeniami. Slovenské národné kolo súťaže EÚ pre mladých vedcov organizačne a technicky zabezpečuje občianske združenie Mladí vedci Slovenska. Záštitu nad 19. ročníkom prevzal štátny tajomník MŠ SR pre vedu, techniku, deti a mládež Jozef Habánik. Agentúru SITA o tom informovala predsedníčka združenia Lívia Majerníková.
Víťazi národnej súťaže postúpia do celoeurópskeho finále EUCYS, ktoré sa uskutoční v septembri v španielskej Valencii. Okrem toho je možné v národnej súťaži získať aj účasť na ďalších podujatiach v zahraničí, napríklad na Medzinárodnom fóre mladých vedcov v Londýne, na 11. Celosvetovej výstava vedy v Durbane v Južnej Afrike či na svetovej súťaži o kvalite vôd - Stockholm Junior Water Price. Najlepší z Európy budú odmenení Direktoriátom pre výskum Európskej komisie finančnou hotovosťou 28 500 eur a ďalšími špeciálnymi cenami, čestnými oceneniami a študijnými pobytmi na popredných európskych výskumných pracoviskách.
Na súťaži sa môžu zúčastniť mladí ľudia vo veku od 14 do 21 rokov, ktorí ešte nie sú študentmi vysokej školy. Túto možnosť zapojiť sa do Slovenského národného kola 19. ročníka súťaže Európskej únie pre mladých vedcov majú len do 30. marca. Svoje myšlienky, pozorovania z ľubovoľnej oblasti vedy, výskumu alebo nové technické riešenia musí jednotlivec alebo dvoj- až trojčlenný tím prezentovať na maximálne desiatich stranách formátu A4 a ďalších desať strán môžu venovať prílohám. Viac informácií o súťaži, spolu s online prihláškou do súťaže, je možné nájsť na internetovej adrese www.eucontest.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 19:59