StoryEditor

SAIA ešte stále prijíma žiadosti o štipendiá aj cestovné granty

12.05.2007, 08:26
Autor:
TASRTASR

Žiadosť o príspevok v rámci Národného štipendijného programu (NŠP), na ktorý vyčlenila vláda 40 miliónov korún, si tri dni pred uzávierkou podalo 71 slovenských a 41 zahraničných študentov. Po prvý raz tak ešte stále môžu urobiť aj cez internet na www.stipendia.sk.

Program je určený iba pre študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov a výskumných pracovníkov a má podporiť ich mobilitu v zahraničí a zároveň má pomôcť záujemcom z cudziny vzdelávať sa u nás.

"O príspevok sa nemôžu uchádzať ani tí, ktorí sú prijatí na celé magisterské štúdium alebo na celé doktorandské štúdium v zahraničí," povedala pre TASR koordinátorka NŠP pre slovenských uchádzačov Kristína Sallerová zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA).

Zahraničný študent dostane v rámci NŠP mesačné štipendium 7000 korún, doktorand 14-tisíc a vysokoškolský učiteľ a vedecký pracovník od 20- do 30-tisíc korún. Slováci v krajinách východnej a strednej Európy získajú mesačne 250 až 500 eur, v štátoch západnej Európy sa to pohybuje medzi 600 až 1000 eur.

Na to, aby bol žiadateľ úspešný, by mal mať podľa Sallerovej jasne sformulovanú predstavu, prečo chce ísť práve na daný odbor a aký prínos bude mať pre neho pobyt. "Dôležité sú aj odporúčania a celkovo sa posudzuje, ako si záujemca dal záležať na tom, aby mu bolo kladne vyhovené," dodala Sallerová.

Pre účastníkov postgraduálneho štúdia manažmentu, ekonómie, sociológie, verejnej správy a práva ponúka Štipendijný program M.R. Štefánika pobyty na niektorej zo špičkových svetových univerzít. Uzávierka prihlášok je 31. mája a k dispozícii je 15 miliónov korún.

Záujemcovia však musia rátať s tým, že po absolvovaní štúdia odpracujú na niektorom ministerstve SR alebo na Úrade vlády SR dva roky. Do programu sa v tomto roku zapojili rezorty hospodárstva, obrany, školstva, vnútra a zdravotníctva.

Minulý rok spomedzi 383 uchádzačov udelila SAIA štipendiá a cestovné granty 202 slovenským študentom, doktorandom, učiteľom a výskumným pracovníkom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 13:35