StoryEditor

Pre neplatičov za vývoz odpadu vyhlásil Ružomberok amnestiu

21.05.2007, 15:42
Autor:
SITASITA

Nedoplatky vo výške 9,5 milióna korún eviduje mesto Ružomberok pri poplatkoch za vývoz komunálneho odpadu. Samospráva sa preto rozhodla urobiť prvý krok k náprave tohto stavu. "Vyhlásili sme platovú amnestiu," informoval primátor mesta Michal Slašťan. Neuhradené faktúry má približne 1500 fyzických a právnických osôb.
Osoby a inštitúcie, ktoré za vývoz komunálneho odpadu nezaplatili, tak môžu urobiť do konca júna, uviedol Slašťan. Ak tak urobia, nebudú platiť žiadne penále z omeškania platby, ani úroky. V prípade, že nezaplatia, nevyhnú sa exekúciám, tvrdí primátor. "Po neplatičoch pôjdeme potom tvrdo a nekompromisne," dodal. Cena za vývoz komunálneho odpadu je v meste stanovená vo výške 550 korún na jeden rok. Je v nej zahrnutá aj cena za nádobu pre odpad, ktorá má životnosť päť rokov a stojí približne 1000 korún.
Proti vysokej cene poplatku za vývoz odpadu v meste bojovali na začiatku marca občania jednej z mestských častí Ružomberka -- v Černovej. Pod petíciu, v ktorej žiadali znížiť cenu za komunálny odpad a drobný stavebný odpad, sa vtedy podpísalo 470 občanov. Vedenie mesta sa ale po zasadnutí Mestskej rady rozhodlo, že cena sa znižovať nebude.
Vo vlaňajšom roku získalo mesto z poplatku za komunálny odpad 21,2 mil. Sk, náklady na jeho likvidáciu a vývoz predstavovali sumu 26 mil. Sk. V tomto roku plánuje príjmy vo výške 25,2 milióna korún. Likvidáciu a vývoz bude dotovať sumou 3,06 mil. Sk. Poplatok za odpad upravuje v meste všeobecne záväzné nariadenie, ktoré platí od začiatku januára.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 17:32