StoryEditor

Hrušovský verí, že parlament bude v utorok uznášaniaschopný

19.09.2005, 10:50
Autor:
TASRTASR
Predseda parlamentu a KDH Pavol Hrušovský verí, že sa na utorňajšej schôdzi podarí nájsť dostatok hlasov poslancov, aby bola Národná rada uznášaniaschopná.

Predseda parlamentu a KDH Pavol Hrušovský verí, že sa na utorňajšej schôdzi podarí nájsť dostatok hlasov poslancov, aby bola Národná rada uznášaniaschopná. "Ak sa nepodarí parlament sfunkčniť, KDH je pripravené po dohode s ostatnými koaličnými partnermi predložiť návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia," povedal dnes Hrušovský v diskusii STV O 5 minút 12.
V prípade predčasných volieb je podľa KDH najlepší čo najskorší možný termín. "Ak by národná rada dokázala prijať ústavný zákon do konca novembra je reálny termín marcových predčasných parlamentných volieb," dodal Hrušovský.
Utorňajšia schôdza NR SR je zvolaná kvôli nastúpeniu náhradníka za zosnulého poslanca SMK Zsolta Komlósyho. Za neetické považuje predseda parlamentu snahu opozície blokovať aj túto schôdzu. Za klamstvo pritom označil tvrdenia predsedu ĽS-HZDS, že v minulom volebnom období koalícia dva mesiace blokovala nastúpenie náhradníka za zosnulého poslanca HZDS Dušana Slobodníka. Hrušovský argumentoval, že nový poslanec za HZDS nastúpil do parlamentu na najbližšej schôdzi NR SR po pohrebe zosnulého Slobodníka. "Nikto z vašej strany nenavrhoval skoršie nastúpenie náhradníka. Takže klamete, nehovoríte pravdu, že my sme zabránili nastúpiť náhradníkovi za Slobodníka, uviedol Hrušovský.
Predseda Smeru Fico konštatoval, že parlament je zablokovaný pre neschopnosť koalície zabezpečiť v NR SR väčšinu. Ako jediné riešenie Smer považuje čo najskoršie predčasné parlamentné voľby. Koalícia si pritom podľa Fica chce ešte kupovať hlasy nezávislých poslancov. Za typický prípad klientelizmu označil rozhodnutie vlády o doplatení peňazí majiteľom pozemkov pre závod automobilky Kia pri Žiline. Nezávislí poslanci Miroslav Abelovský a Ján Drgonec, ktorí zastupujú majiteľov pôdy v spore s vládou, sú teraz podľa Fica náhle "bohatší o niekoľko desiatok miliónov".
Podpredseda SDKÚ a minister financií Ivan Mikloš SDKÚ zatiaľ nevidí dôvod na predčasné parlamentné voľby, ktoré by podľa Mikloša "neboli v prospech Slovenska, ale v prospech Roberta Fica". K údajnému kupovaniu si poslancov Drgonca a Abelovského povedal, že predseda ANO Pavol Rusko ako bývalý minister hospodárstva rok meškal s riešením výkupu pozemkov. Tie pritom mali byť podľa uznesenia vlády vykúpené do 31. augusta 2004. "Teraz v septembri 2005 sme mohli vyberať len z dvoch možností - doplatiť alebo spôsobiť omeškanie začatia výroby v tomto podniku a platiť sankcie štyri miliardy korún za každých 100 dní omeškania," povedal Mikloš.
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar sa pridal k sobotňajším výrokom Fica o cenách hlasov nezávislých poslancov pre koalíciu, ktoré sa údajne pohybujú od 15 miliónov korún vyššie. "Mne je ľúto, že to (Fico) povedal na hlas, keby bol týždeň počal, tak máte mená aj dôkazy," povedal Mečiar s tým, že by išlo o peniaze na ruku. Potvrdil, že HZDS je za júnový termín parlamentných volieb a skorší termín nepodporí.

hol tal

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 21:39