StoryEditor

V Martine môžu používať zábavnú pyrotechniku iba na Silvestra a Nový rok

27.12.2006, 14:47
Autor:
TASRTASR

Martinčania môžu používať zábavnú pyrotechniku iba od 18. hodiny na Silvestra do 3. hodiny Nového roka, pričom jej používanie upravuje všeobecné záväzné nariadenie mesta.
"Poslanci mestského zastupiteľstva v Martine chceli navodiť stav, aby sa tu celý rok nestrieľalo ako na Divokom západe, ale aby sa zábavná pyrotechnika používala minimálne, teda len počas silvestrovskej noci," skonštatoval hovorca Mestskej polície v Martine Sebastián Andrášik. Zdôraznil, že za porušenie všeobecného záväzného nariadenia môžu v zmysle priestupkového zákona uložiť mladistvým od 15 do 18 rokov pokutu 500 korún a dospelým tisíc korún.
Na opatrnosť pri používaní zábavnej pyrotechniky upozornil aj hovorca Krajského riaditeľstva (KR) PZ v Žiline Igor Mahút. Poukázal pritom na nedávny prípad 16-ročného mladého muža, ktorý pod železničným mostom v Žiline-Budatíne manipuloval s výbušninou. Tá mu explodovala v ruke a spôsobila ťažké zranenie zápästia, z ktorého sa bude liečiť najmenej sedem týždňov.
Policajný hovorca zároveň pripomenul zásady správneho používania zábavnej pyrotechniky. "Kupujte len u certifikovaných predajcov a s návodom. Je nebezpečné vyrábať si zábavnú pyrotechniku doma, či kupovať ju od pouličných predavačov bez návodu na použitie. Nezabúdajte, že deti smú manipulovať so zábavnou pyrotechnikou len v prítomnosti dospelého človeka," upozornil Mahút.
Pyrotechniku II. triedy - petardy, minivýbušky, rímske sviece, fontány, gejzíry, rakety s náplňou farebných svetlíc a iné môže podľa vyhlášky banského úradu o výbušninách nadobúdať a používať len osoba staršia ako 18 rokov. Deti a mládež do 18 rokov môžu používať len pyrotechniku I. triedy prskavky, pištoľové kapsle, malé tyčinky s farebnými plameňmi, ohňopády a blikavky, búchacie guľôčky, vystreľovacie konfety. Táto pyrotechnika sa môže predávať aj v predajných stánkoch, spresnil Mahút.
"Pred odpálením si vždy prečítajte návod a podľa neho konajte. Rakety pred odpálením nezapichujte do zeme či snehu, ale vložte do fľaše naplnenej pieskom. Nikdy ich neodpaľujte pod stromami, ale len na voľnom priestranstve, tak, aby neohrozovali druhých ľudí. Nezabúdajte na tých, ktorí sa výbuchov boja - starších ľudí a zvieratá. Predovšetkým psíky veľmi zle znášajú ohlušujúce explózie," dodal hovorca KR PZ v Žiline.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:45