StoryEditor

Výška platov a odmien bude známa verejnosti

14.12.2005, 13:13
Autor:
TASRTASR
Výšku platov a odmien štátnych a verejných funkcionárov platených z daní občanov sprístupnia verejnosti. Poslanci prelomili prezidentovo veto a opätovne schválili novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Výšku platov a odmien štátnych a verejných funkcionárov platených z daní občanov sprístupnia verejnosti. Poslanci prelomili prezidentovo veto a opätovne schválili novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Zákon by mal platiť od 2. januára 2006.
Hlava štátu v zákone namietala iba ustanovenie o priestupku a sankcii za uvedenie nepravdivých údajov. Rovnaká skutková podstata je však upravená aj v zákone o priestupkoch, ale jeho námietku poslanci neakceptovali. Platí teda, že priestupku sa dopustí ten, kto vedome vydá a zverejní nepravdivé alebo neúplné informácie, alebo vydaním rozhodnutia zapríčiní porušenie práva na sprístupnenie informácií. Bude mu hroziť pokuta do 50 tisíc korún alebo zákaz činnosti na dva roky.
Ak je niekto v riadiacej funkcii platený z peňazí daňových poplatníkov, podľa znenia novely by mal byť jeho príjem verejne známy. Novela zúžila okruh chránených osobných údajov súvisiacich s verejnou činnosťou takýchto osôb. Rovnakým spôsobom sa upravuje sprístupňovanie osobných údajov o ľuďoch, ktorí nadobudli majetok od štátu, obcí, samosprávnych krajov či verejnoprávnych inštitúcií. Verejné budú rokovania obecných alebo krajských samosprávnych zastupiteľstiev, kde sa bude rozhoduje o odmenách starostov, poslancov alebo zamestnancov.
Lehota na vybavenie žiadosti o sprístupnenie informácie sa mala skrátiť na osem pracovných dní. Zachovával sa tiež platný stav, aby neboli obmedzené informácie k správnym konaniam, k ich výsledku a priebehu.
Snemovňa sa dnes všeobecným súhlasom dohodla, že preruší rokovanie o novele zákona o navrátení vlastníctva k nehnuteľným veciam cirkvám a náboženským spoločnostiam a prechode vlastníctva k niektorým nehnuteľnostiam. Dôvodom je poslanec Gábor Gál (SMK), ktorý predložil niekoľko pozmeňovacích návrhov a navrhovatelia s nimi nesúhlasili.

01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecké vytriezvenie z Európskej únie 02 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tendre v EÚ -- 10
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 22:53