StoryEditor

Lipšic: MS robí všetko pre to, aby justícia bola pripravená nové trestné kódexy

09.12.2005, 10:33
Autor:
TASRTASR

ezort spravodlivosti robí všetko pre to, aby bola justícia čo najlepšie technicky aj personálne pripravená na zavedenie nového Trestného poriadku a Trestného zákona, ktoré vstupujú do platnosti od 1. januára 2006. Uviedol to minister spravodlivosti Daniel Lipšic na dnešnej Hodine otázok členom vlády v parlamente.
Lipšic je pripravený, že zavedenie nových kódexov prinesie aj problémy. "Je to nové trestné právo po 40 rokoch a justícia je konzervatívna zložka štátnej moci," pripustil.
V záujme plynulého zavedenia trestných kódexov do praxe Justičná akadémia pripravila v spolupráci s krajskými súdmi a prokuratúrami 15 seminárov v rozsahu štyroch dní, počas ktorých boli dva dni venované Trestnému zákonu a ďalšie dva dni Trestnému poriadku. Zúčastnili sa na nich sudcovia vybavujúci trestnú agendu a prokurátori. Osobitné semináre boli pre Najvyšší súd SR, Generálnu prokuratúru SR, špeciálny súd a špeciálnu prokuratúru. Posledný zo seminárov bude v Žiline 12 až 15. decembra.
Na seminároch sa doteraz zúčastnilo 299 sudcov, 612 prokurátorov a 51 príslušníkov zboru Väzenskej a justičnej stráže. Dohromady bude preškolených 317 trestných sudcov a 655 prokurátorov. Okrem toho krajské súdy robili osobitné dvojdňové semináre v Nitre, Košiciach a Prešove a vyšší vojenský súd seminár v Trenčíne. Semináre budú pokračovať aj na budúci rok. Lektormi sú členovia komisie MS pre rekodifikáciu trestných kódexov, ľudia z najvyššieho súdu, generálnej prokuratúry a vyššieho vojenského súdu.
Aby boli súdy dostatočne vybavené aj po technickej stránke na zavedenie kódexov, rezort spravodlivosti po verejnej súťaži uzavrel zmluvu s vybraným dodávateľom na dodávku a montáž zvukových zariadení. Využívať sa začnú vo februári až marci, keď odštartujú prvé pojednávania o obžalobách podaných po 1. januári 2006, teda podľa nového Trestného poriadku. Na každom súde kvôli používaniu zvukových zariadení pribudne miesto technického asistenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:24