StoryEditor

Spor o vlastníctvo k pozemku komplikuje prevádzku cintorína v Prešove

02.10.2006, 19:52
Autor:
TASRTASR

Jeden z vchodov na mestský cintorín v Prešove je zablokovaný. Ide o výsledok sporu o vlastníctvo k pozemku medzi mestom Prešov a miestnym podnikateľom Petrom Jarkovským.
Podľa dnešnej informácie od vedúceho stavebného úradu Mestského úradu (MsÚ) v Prešove Mariána Harčaríka je ich prvoradou úlohou zistiť, či je rozliaty betón pred vchodovou bránou do výšky asi 20 centimetrov a do neho zaliate jedno krídlo stavbou. Dostal k tomu fotodokumentáciu od mestskej polície. Potom začnú konanie, ktorým zistia, kto je pôvodcom tohto činu z konca minulého týždňa. V jeho dôsledku nemôžu vojsť cez bránu autá technickej prevádzky a pohrebných služieb, ale len chodci.
Primátor mesta Milan Benč na dnešnej tlačovej konferencii priamo obvinil Jarkovského. Tlačový tajomník MsÚ v Prešove Michal Kaliňák pre TASR povedal, že sa pri tom opierajú o tvrdenia viacerých miestnych novinárov, ktorým Jarkovský povedal, že ide o jeho aktivity. Chráni si nimi svoje vlastníctvo.
Harčarík pre TASR doplnil, že dnes Jarkovský ako jediný konateľ firmy Cartes, s. r. o., Prešov splnil oznamovaciu povinnosť a predložil stavebnému úradu návrh na stavebné konanie k oploteniu svojich parciel nachádzajúcich sa v areáli mestského cintorína. Ide o viac pozemkov na rozlohe dovedna vyše 10 tisíc metrov štvorcových.
Benč dnes tvrdil, že nemieni sa dohodnúť s Jarkovským, pretože kladie mestskej samospráve neprijateľné podmienky. Jeho biznis považuje za nemorálny, podnikanie na hrane zákona. Zneužíva, že z čias socializmu nie sú predovšetkým v starej časti mesta, kde leží aj cintorín, usporiadané vlastnícke vzťahy k pozemkom.
Jarkovský napríklad žiada ročný nájom 600 Sk za meter štvorcový. Podľa mestského nariadenia je tu cena nájomného 87 Sk.
Mestský cintorín rozšírili o dnes spornú časť pred asi 30 rokmi. Vtedy vlastník pozemkov nebol známy, došlo k vyvlastneniu formou verejnej vyhlášky mestského národného výboru (MsNV), no prevod vlastníctva na MsNV nezaznamenali do katastra. Pred pár rokmi o pozemky prejavila záujem pôvodná vlastníčka žijúca za hranicami a bola ochotná ich aj predať mestu za 600 Sk za meter štvorcový. Mestskú samosprávu predbehol podnikateľ Jarkovský so svojou spoločnosťou Cartes. Aby cintorín zostal cintorínom aj s hrobovými miestami, žiadal zámenu pozemku za lukratívnejší na najobývanejšom sídlisku mesta zvanom Sekčov.
Podľa dnešného vyjadrenia Benča usilujú sa nájsť riešenie v zriadení nového vchodu na cintorín mimo časti patriacej Jarkovskému.
Podnikateľ je už vo viacerých podobných sporoch o vlastníctvo pozemku s mestskou samosprávou. Najznámejšie je jeho zablokovanie prístupovej cesty v priemyselnej časti Širpo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 13:28