StoryEditor

Bratislavčania môžu v pondelok podporiť registrované partnerstvá homosexuálov

28.04.2006, 17:41
Autor:
TASRTASR

Registrované partnerstvá homosexuálnych dvojíc budú môcť Bratislavčania na Hlavnom námestí podpisom podporiť v pondelok 1. mája od 12. hodiny. Petíciu na podporu prijatia zákona o životnom partnerstve ponúka verejnosti iniciatíva Inakosť.
Zbieranie podpisov pod petíciu v rámci kampane Prvého lesbického združenia Museion a Iniciatívy Inakosť s podporou Slovensko-českého ženského fondu vyvrcholí v sobotu 5. augusta letným happeningom pod názvom Kto je kto? "Dovtedy budú gejovia a lesby hľadať podporu verejnosti v uliciach slovenských miest každú druhú sobotu," informovala hovorkyňa Iniciatívy Inakosť Hana Fábry. "Som optimistická. Slovensko sa otvára svetu čoraz viac a som presvedčená, že tak ako inde v Európe, aj u nás spoločenská aj občianska akceptácia gejských a lesbických partnerstiev neustále rastie," dodáva Fábry, ktorá verí, že ich zákon prejde už v najbližšom volebnom období. Jeho prijatie bude pre ňu signálom, že je pre SR dôležité, aby mali všetci slovenskí občania a občianky v porovnateľných podmienkach porovnateľné práva a porovnateľné povinnosti.
"Prijatie zákona, ktorý by spolužitie homosexuálnych dvojíc legalizoval, by mohlo posunúť reálny život gejov a lesieb do roviny rovnakých občianskych práv, akými disponuje majoritná spoločnosť. Považujeme to za mimoriadne dôležité aj z hľadiska antidiskriminačných snáh Slovenska v rámci Európskej únie," zdôraznil hovorca Iniciatívy Inakosť, člen neformálneho združenia kresťanských gejov a lesieb Medzipriestor Ľubo Tancer.
S verejným zbieraním podpisov pod petíciu za životné partnerstvo v uliciach slovenských miest začnú aktivisti a aktivistky gejských a lesbických združení historicky po prvý raz v dejinách Slovenska. Cieľom ich petičnej kampane je kontinuálne získavanie spoločenskej a politickej podpory na prijatie zákona o životnom partnerstve gejov a lesieb a presadenie jeho prijatia Národnou radou SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:26