StoryEditor

Vláda súhlasila s novelou exekučného poriadku z dielne poslanca Madeja

13.09.2006, 13:49
Autor:
TASRTASR

Vláda dnes vyslovila súhlas s návrhom novely zákona o súdnych exekútoroch a exekučného poriadku, ktorá by mala rodičom pomôcť pri vymáhaní náhradného výživného. Trovy neúspešnej exekúcie pri vymáhaní výživného by podľa nej platil štát.
Posledná novela občianskeho súdneho poriadku a exekučného poriadku v minulom roku totiž zrušila možnosť vymáhať výživné prostredníctvom súdu, rodič sa mohol obrátiť iba na exekútora. Týmto sa podľa predkladateľa novely poslanca Róberta Madeja (Smer-SD) stalo pre mnohých rodičov vymáhanie výživného nedostupné a nevykonateľné, keďže preddavky a trovy v prípade neúspešnej exekúcie hradí navrhovateľ, teda rodič, ktorý požiadal o exekúciu. Náklady exekútora pritom predstavujú 10 až 15 tisíc korún. Ak teda exekútor nenájde majetok, z ktorého by mohla byť splatená pohľadávka, niekoľkotisícové trovy platí navrhovateľ rodič, pričom náhradné výživné predstavuje napríklad iba 600 až 1000 Sk mesačne.
Madej preto navrhuje, aby preddavky a trovy neúspešnej exekúcie hradil štát, a to prostredníctvom príslušných súdov. Inštitút náhradného výživného by sa potom opäť mohol začať efektívne využívať. Dopad na štátny rozpočet Madej zatiaľ nevie vyčísliť, prostriedky by však mali prúdiť na súdy z ministerstva spravodlivosti.
Parlament poslancov návrh už posunul na poslednej schôdzi do druhého čítania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 08:12