StoryEditor

Slovenskí a maďarskí historici diskutujú v Košiciach o spoločných dejinách

08.11.2006, 16:43
Autor:
TASRTASR

Regionálnej a národnej identite v maďarskej a slovenskej histórii 18. - 20. storočia sa venuje medzinárodná vedecká konferencia, ktorá sa začal dnes v Košiciach.
Súčasťou trojdňového podujatia bude pracovné zasadnutie 20-člennej slovensko-maďarskej komisie historikov, ktorá je jedným z hlavných organizátorov akcie.
"Ide najmä o problematiku vzájomných vzťahov, tolerancie, pohľadu na spoločné dejiny, pretože tie sú neraz rozdielne," uviedol pre TASR, predseda slovenskej časti komisie a riaditeľ Ústavu regionálnych a národnostných štúdií Prešovskej univerzity Štefan Šutaj.
Informoval, že z konferencie vyjde zborník príspevkov. Ten by mal podľa Šutaja prispieť k vytváraniu určite nie jednotného názoru na spoločné dejiny, ale aspoň zbližovať niektoré pohľady a najmä byť príspevkom do tolerantnej a kultivovanej diskusie o spoločných slovensko-maďarských dejinách a o tom, čo sa dialo v minulosti na tomto území.
Spoluorganizátorom konferencie, ktorá sa koná v rámci projektu prihraničnej slovensko-maďarskej spolupráce Interreg, je Spoločenskovedný ústav SAV v Košiciach, Centrum sociálnych štúdií Maďarskej akadémie vied a Výskumný ústav menšín Maďarskej akadémie vied. Popri historikoch sa na nej zúčastňujú archivári a múzejníci. Organizátori pozvali aj študentov dvoch košických gymnázií s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským.
Spoločná Slovensko-maďarská komisia historikov pracuje od roku 1993. Jej cieľom je hľadať prepojenia a možnosti takého výkladu spoločných dejín, ktorý by viedol k otvoreným odborným diskusiám a umožňoval by hoci aj rozdielny, ale nie antagonistický výklad spoločných dejín jednotlivými národnými historiografiami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 06:01