StoryEditor

Odstúpenie nominantov Smeru podľa Mikloša potvrdzuje výhrady

06.12.2006, 09:46
Autor:
SITASITA

Odstúpenie nominantov Smeru-SD z orgánov podnikov s účasťou štátu považuje podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš za potvrdenie výhrad opozície i médií. Postup Smeru-SD pri týchto nomináciách v relácii TV Joj De Facto označil za kamufláž. Zároveň vysvetlil, že Smer stiahne nominantov, aby sa nehovorilo o nich ako o ľuďoch sponzorov. Na tieto miesta však prídu iní ľudia, ktorí sa budú dať ťažšie vystopovať, ale tiež to budú ľudia mecenášov Smeru. Mikloš si myslí, že takéto prípady by sa nestávali, ak by samotní ministri neboli ľuďmi mecenášov. Ako príklad uviedol, že Juraj Široký má významný vplyv na ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka a že sú personálne prepojení, o čom majú svedčiť aj Jahnátkove nominácie do orgánov spoločností. Mikloš zároveň upozornil, že Jahnátkov potenciálny zať sa stal nominantom SNS až tri dni po medializovaní jeho nominácie.
Jahnátek takéto spojenie poprel. "Svoj vzťah k Širokému hodnotím skôr negatívne, ako pozitívne," zdôraznil. Zároveň dodal, že nominanti Smeru sa sami vzdali funkcií, a teda ide o ich osobné rozhodnutie. Minister sa o ňom dozvedel až z médií, pretože ho o ňom neinformovali. Fico podľa Jahnátka o niektorých nomináciách nevedel. Objasnil, že do podnikov nominuje minister na základe koaličných dohôd, teda jemu nominácie predkladali priamo predsedovia koaličných strán. "Mená sa dávajú na základe politických dohôd," dodal.
Hlavný vplyv na pokles cien energií má podľa Mikloša silnejúca koruna a pokles cien ropy na svetových trhoch. Mikloš sa však obáva, že zastavenie rastu cien energií alebo ich pokles môže byť len krátkodobý a na úkor budúcnosti. Môže byť totiž zapríčinený neprimeraným tlakom vlády. Pripomenul, že tak to bolo aj počas vlád Vladimíra Mečiara v 90-tych rokoch.
SDKÚ-DS považuje prípadný návrh na odvolanie ministra hospodárstva v parlamente za prázdne gesto, pretože opozícia nemá na to dosť poslancov a nie je ani predpoklad, že by sa k odvolávaniu pridali nejakí vládni poslanci. SDKÚ-DS sa chce skôr sústrediť na prerokovanie návrhu štátneho rozpočtu na rok 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 13:15