StoryEditor

Kukan: Slovensko podporuje európske ambície Albánska

09.12.2005, 16:44
Autor:
TASRTASR

Slovensko podporuje európske ambície Albánska. Po rokovaní s albánskym ministrom zahraničných vecí Besnikom Mustafajom to vyhlásil jeho slovenský kolega Eduard Kukan.
"Slovensko podporuje na rokovaniach Európskej únie, aby sa stabilizačný a asociačný proces, ktorý sa s Albánskom začal v roku 2003, úspešne ukončil," povedal Kukan. Dodal, že SR zároveň požaduje zo strany Albánska splnenie všetkých kritérií. Približovanie krajín Balkánu k Európe je podľa neho v záujme stability regiónu a celého kontinentu.
Slovensko podľa Kukana považuje Albánsko za spriaznenú krajinu a má záujem rozvíjať dobrú spoluprácu vo všetkých oblastiach. "Chceme rozvíjať politický dialóg a rozšíriť hospodársku spoluprácu, kde sú veľké rezervy, a posunúť dopredu aj oblasti ako kultúra, vzdelávanie," uviedol šéf slovenskej diplomacie.
Témou diskusie bola tiež spolupráca na pôde OSN a reforma OSN. "Vyjadrili sme spoločný záujem, aby organizácia bola posilnená tak, aby mohla hrať tú úlohu, kvôli ktorej bola vytvorená," uviedol Kukan.
Ministri hovorili aj o situácii na Balkáne a Kosove. Riešenie otázky Kosova by podľa Mustafaja malo byť kompromisným riešením. Potvrdil, že Albánsko je krajina, ktorá má najväčší záujem, aby tam prevládla stabilita. Zdieľa pritom analýzu prevažnej väčšiny medzinárodnej komunity, že prístup by sa mal zakladať na faktoch a mal by byť realistický. "Podľa môjho názoru viac autonómie a menej nezávislosti to nemá nijaký právny zmysel priamo v teréne," uviedol minister.
Pri rozhovoroch o budúcom štatúte Kosova sú podľa Kukana "z prirodzených dôvodov" dôležité pozície Albánska.
Kosovo, oficiálne súčasť Srbska a Čiernej Hory, je pod správou OSN od júna 1999, keď sa skončili nálety NATO na vtedajšiu Juhosláviu, ktorými aliancia zasiahla do konfliktu medzi kosovskoalbánskymi separatistami a jednotkami Belehradu.
Albánci tvoria 90 percent dvojmiliónovej populácie Kosova a trvajú na nezávislosti, čo však srbská strana odmieta. Belehrad navrhuje riešenie "viac ako autonómia, menej ako nezávislosť". Začiatok Spojenými národmi sprostredkovaných rozhovorov o budúcnosti provincie sa očakáva v januári.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 00:45