StoryEditor

Ideálny klient kúpeľov: Mladý samoplatca z cudziny

05.08.2005, 00:00
Väčší výber procedúr a doplnkových služieb. Orientácia na zahraničnú klientelu, samoplatcov, mladšie vekové kategórie a nové trhy. Certifikáty potvrdzujúce vysokú kvalitu. Vyššie investície do modernizácie a rekonštrukcií budov.
Väčší výber procedúr a doplnkových služieb. Orientácia na zahraničnú klientelu, samoplatcov, mladšie vekové kategórie a nové trhy. Certifikáty potvrdzujúce vysokú kvalitu. Vyššie investície do modernizácie a rekonštrukcií budov. Takto chcú liečebné kúpele zlepšiť svoju konkurencieschopnosť a upevniť si miesto na relatívne malom slovenskom trhu. Pomôcť by mal aj nový zákon o kúpeľníctve, ktorý pripravuje ministerstvo zdravotníctva. "Bude rešpektovať princípy trhového prostredia a umožní vstup ďalším uchádzačom o poskytovanie kúpeľnej starostlivosti," uviedol minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Podľa neho je na Slovensku asi tisícka nevyužívaných liečebných prameňov - tie ostatné sa zase nevyužívajú na sto percent. Nový zákon preto umožní, aby jeden prameň mohli využívať viacerí záujemcovia bez toho, aby sa navzájom poškodzovali.

Stámiliónové investície
Piešťanské kúpele plánujú investície v sume asi 310 miliónov korún, z toho približne 20 miliónov v kúpeľoch Smrdáky. V komplexe Balnea Esplanade Palace otvorili areál s bazénmi, vodnými atrakciami, so saunami a soláriom. Plánujú rekonštrukciu objektu balneoterapie, fitnes a relax centra. Na jeseň by sa mala začať aj obnova secesného hotela Thermia Palace. "K tradičným procedúram pribudla možnosť 45-minútovej liečebnej kúry v soľnej jaskyni," poznamenala hovorkyňa kúpeľov Jana Obertová. "Rekonštruujeme liečebný dom Hviezdoslav a na jeseň budeme investovať takmer pol miliardy korún do Heliosu," avizoval hovorca spoločnosti J & T, ktorá je majiteľom kúpeľov Štrbské Pleso, Maroš Sýkora. Vodný svet, saunový svet, kryoterapia a soľná jaskyňa majú prilákať návštevníkov aj do kúpeľov v Bojniciach. "Okrem toho kladieme dôraz na kvalitu podľa medzinárodných noriem, a kvalifikovaných zamestnancov," skonštatovala Mária Solčianska z obchodného oddelenia. Podobné priority majú aj v kúpeľoch Brusno.

Cesta za hranice
Jedinými kúpeľmi na Slovensku, ktoré vlastnia štyri certifikáty (za kvalitu, ochranu životného prostredia, bezpečnosť práce a hygienu potravín) sú Dudince. "Považujeme ich za dôležitý nástroj konkurenčného boja," zdôraznil predseda predstavenstva Peter Zimerman. Kúpele sa zameriavajú na domácich samoplatcov, expandujú však aj na európske a americké trhy. Svoju klientelu by už čoskoro mohli rozšíriť o návštevníkov z Kanady, Holandska či Maďarska. "Robíme všetko pre to, aby sme získali európsku klientelu," prízvukuje aj Helena Stopiaková z kúpeľov Trenčianske Teplice. Najviac klientov majú z Nemecka, tento rok zaznamenali veľkú stratu klientov z Českej republiky. "Príčinou je, že to, čo majú doma plne hradené, by si tu museli platiť." Naopak, v piešťanských kúpeľoch sa museli vyrovnať s úbytkom tradičných hostí - nemeckých dôchodcov, a tak sa orientujú na iné "trhy": Rusko, Kazachstan, Veľkú Britániu a niektoré krajiny arabského sveta.

Dôchodcovia so zľavou
Na 20-tisíc samoplatcov pripadá v kúpeľoch ročne 70 poistencov. V Trenčianskych Tepliciach vyjde samoplatcov týždeň na 4 500 až 8-tisíc korún. "Evidujeme nárast krátkodobých - týždňových pobytov, ako aj klientov z čoraz nižších vekových kategórií," povedala Stopiaková. V kúpeľoch Nimnica vyjde samoplatcov každý deň pobytu najmenej na 890 Sk. Výhodné sú zľavy pre dôchodcov, ktorí za šesťdňový pobyt zaplatia 3 995 Sk. Až 90 percent klientov je však z indikačnej kategórie B (ischemické choroby srdca, stavy po operáciách žalúdka či žlčníka, cukrovka) - štát určil, že počas sezóny si doplácajú za stravu a ubytovanie 220 korún na deň. Podľa kúpeľníkov táto suma neodráža reálne náklady na pacienta, no rezort zmenu tejto vyhlášky neplánuje. Argumentuje, že cena je stanovená za určitý štandard a kúpele môžu, ak chcú, ponúkať za príplatok nadštandard. Takýto príplatok je v kúpeľoch minimálne 300 Sk.

Varovanie opozície
Smer-SD preto varoval, že Slováci si nemôžu dovoliť ani štandardné ubytovanie a stravu. "Hrozí až 39-percentný výpadok v počte odliečených pacientov oproti vlaňajšku. Znamená to, že vyše 50-tisíc pacientov zostane neodliečených," upozornil poslanec NR SR Pavol Paška. Kúpeľníci očakávajú, že určitý nárast počtu pacientov prinesie od septembra platná zmena, že poukazy budú môcť vypisovať aj všeobecní lekári, nielen špecialisti.

Zmeny od septembra
- kúpele môže predpísať aj všeobecný lekár
- choroby z povolania budú hradiť zdravotné poisťovne
Zmeny od januára
- jeden prameň budú môcť využívať viacerí
- Štátna kúpeľná komisia udelí povolenie za poplatok, rozhodne aj o tom, či je prameň liečivý
- každé kúpele budú musieť začať monitorovať zdroj liečivej vody, kvalitu, množstvo

Hospodárske výsledky vybraných kúpeľov za rok 2004 (v mil.Sk)
Bojnice 50,2
Piešťany 10,5
Rajecké Teplice 8,3
Bardejov 7,0
Trenčianske Teplice 1,1
Dudince 0,3
Sliač a Kováčová -52,7
Nimnica -2,86
Lúčky -4,8
Hospodárske výsledky vybraných kúpeľov za I. polrok 2005 (v mil.Sk)
Bojnice 38,6
Brusno -8,6
Trenčianske Teplice -8,0
Sliač a Kováčová -9,5
Zdroj: hn, TASR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 09:18