StoryEditor

Gašparovič sa zúčastní summitu hláv štátov v bulharskej Varne

16.05.2006, 14:01
Autor:
SITASITA

Na dvojdňový summit prezidentov stredoeurópskych krajín odcestuje vo štvrtok do bulharského letoviska Varna prezident Ivan Gašparovič. Počas už v poradí trinásteho stretnutia sa hlavy štátov zamerajú predovšetkým na tému súčasnosti a budúcnosti strednej Európy. K tejto problematike vystúpi aj slovenský prezident, ktorý sa vo svojom prejave zameria aj na ďalšie rozširovanie Európskej únie (EÚ) a v tomto kontexte aj na budúcnosť stredoeurópskeho regiónu.
Podľa Gašparoviča sa dva roky po najrozsiahlejšom rozšírení o desať krajín vo fungovaní EÚ nevyskytli žiadne problémy. Naopak, je podľa neho dynamickejšia aj konkurencieschopnejšia, pričom je presvedčený, že to tak zostane aj po prijatí Bulharska, Rumunska a Chorvátska. Gašparovič bude deklarovať postoj Slovenska, ktoré sa zasadzuje o to, aby balkánska agenda zostala medzi prioritami zahraničnej politiky EÚ. Únia tak len potvrdí, že svoje balkánske záväzky myslí vážne. Podľa hlavy štátu by cieľom zúčastnených krajín malo byť, aby stredná Európa bola natrvalo organickou súčasťou takejto zjednotenej Európy, politicky stabilnou a hospodársky prosperujúcou.
Hlavné rokovania prezidentov sa uskutočnia od piatka rána. Po dvoch plenárnych rokovaniach sa zúčastnia na otvorení výstavy Zlato Bulharska v Archeologickom múzeu vo Varne. Popoludní sa prezidenti zúčastnia na rokovaní s podnikateľmi. Počas tohto stretnutia bude dominovať téma Partnerstvo verejného a súkromného sektora, kľúč k budovaniu a využitiu technickej infraštruktúry v strednej Európe. Rokovací deň ukončí slávnostná večera, ktorú na počesť hláv štátov bude podávať hostiteľ George Parvanov. V sobotu čaká na prezidentov voľnejší deň. Dopoludnia si prezrú palác kráľovnej Márie v Balčiku a následne aj centrum Varny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 00:38