StoryEditor

Vláda: Návrh programu kontroly tabaku hovorí o zvyšovaní cien za cigarety

01.05.2007, 15:58
Autor:
TASRTASR

Ceny cigariet budú pravdepodobne stúpať. Je to jedno z opatrení, ktoré má prispieť k znižovaniu dopytu po tabaku a tabakových výrobkoch. Hovorí sa o ňom v návrhu Národného programu kontroly tabaku (NPKT), o ktorom bude v stredu rokovať vláda.
Medzinárodné skúsenosti ukazujú, že pravidelné zvyšovanie reálnej ceny prostredníctvom zvyšovania daní z tabakových výrobkov znižuje spotrebu a výskyt fajčenia, najmä medzi mladými ľuďmi. Podľa údajov Svetovej banky zvýšenie ceny jednej škatuľky cigariet o 10 percent by mohlo znamenať redukovanie fajčenia v priemere o štyri percentá, konštatuje sa v návrhu Ministerstva zdravotníctva SR.
V súčasnosti na Slovensku fajčí približne jedna tretina obyvateľov nad 18 rokov. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa situácia mierne stabilizovala.
Fajčí 40 percent stredoškolskej mládeže, pričom nepravidelných fajčiarov je okolo 15 percent. Výrazné zvýšenie fajčenia dievčat o viac ako 20 percent Slovensko zaznamenalo v rokoch 1995 - 2003. Neustále klesá vek, v ktorom deti začínajú po prvý raz fajčiť.
Cieľom NPKT je zabezpečiť opatrenia na celoštátnej aj regionálnej úrovni, ktoré budú rešpektovať úctu k životu, redukovať výskyt fajčenia a ochraňovať súčasné a budúce generácie od dôsledkov fajčenia a účinkov nedobrovoľného fajčenia, konštatuje sa návrhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 09:57