StoryEditor

Tenisti dostanú štátne vyznamenania asi v septembri

02.01.2006, 07:32
Autor:
TASRTASR

Slovenskí tenisoví reprezentanti, ktorí sa dostali do finále Davis Cupu, dostanú štátne vyznamenanie pravdepodobne až v septembri.
Súhlasí s tým už aj podpredseda vlády Pál Csáky, ktorý pôvodne hlasoval vo vláde za to, aby tenistom udelili vyznamenanie Pribinov kríž. Ten sa však podľa zákona zapožičiava iba občanom, ktorí sa významne zaslúžili o hospodársky, sociálny alebo kultúrny rozvoj republiky. "Prezident nepovedal, že štátne vyznamenanie tenistom nedá, ale povedal, že nie teraz a nie toto vyznamenanie. Myslím si, že toto je akceptovateľné a myslím si, že aj vláda to bude akceptovať," povedal Csáky. Dodal, že vláda v júni navrhne tenistov na také štátne vyznamenanie, ktoré sa športovcom.
Prezident Ivan Gašparovič považuje za dôležité, ako sa rozhodne 17. januára v prípade Karola Becka. Počas finálového zápasu Davis Cupu medzi Slovenskom a Chorvátskom, sa vyskytli v súvislosti s jeho menom podozrenia z dopingu. "Rozhodujúce, či sa bude oceňovať jednotlivo alebo ako celý kolektív," uzavrel Gašparovič.
Pribinov kríž udeľoval športovcom bývalý prezident Rudolf Schuster, dostal ho napríklad hokejista Bača, vodáci Riszdorferovci, či hokejový veterán Golonka.
Prezident Ivan Gašparovič dnes pri príležitosti dnešného výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky odovzdal štátne vyznamenania 20 osobnostiam spoločenského, kultúrneho a politického života.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:43