StoryEditor

Vláda dnes odvolá Fedora z postu štátneho tajomníka rezortu obrany

01.02.2006, 07:09
Autor:
TASRTASR

Vládny kabinet dnes odvolá z funkcie štátneho tajomníka rezortu obrany Martina Fedora. Prezident Ivan Gašparovič ho dnes vymenuje za nového ministra obrany.
Na ministerskom poste Fedor nahradí Juraja Lišku, ktorý podal demisiu po tragickej havárii vojenského lietadla AN-24. O nominácii Fedora jednomyseľne rozhodla v pondelok Ústredná rada SDKÚ - DS na návrh predsedu strany a premiéra Mikuláša Dzurindu.
Vláda by ďalej mala odobriť ratifikáciou dohovoru UNESCO na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva. Cieľom dohovoru je vytvorenie podmienok pre upevňovanie povedomia o nehmotnom kultúrnom dedičstve a rozvíjanie rozmanitosti jeho prejavov na miestnej, národnej a medzinárodnej úrovni.
Na programe vládneho zasadania je aj balík poslaneckých návrhov zákonov. Novela zákona o koncesionárskych poplatkoch od poslanca NR SR Tomáša Galbavého (SDKÚ-DS) má riešiť nepomer medzi dlžnou sumou poplatku za verejnoprávne rozhlasové a televízne vysielanie, a výškou poplatku z omeškania za túto platbu.
Zákon o vysielaní a retransmisii navrhujú upraviť štyria poslanci ĽS-HZDS. Zámerom je zakázať zobrazovanie scén násilia a pohlavného styku v ponuke programov elektronických médií, doplnenie zákazu zobrazovania maloletých pri fyzickom alebo psychickom utrpení a rozšírenie časového obmedzenia pre vysielanie programov nevhodných pre maloletých.
Vláda prerokuje aj návrhy poslancov Petra Miššíka a Jána Drgonca, aby sa mesačné paušálne náhrady generálneho prokurátora zvýšili na 80 percent jeho platu, čo by predstavovalo 49 400 korún. V súčasnosti má generálny prokurátor nárok na paušálne náhrady v sume 8 tisíc korún, prilepšil by sa tak mesačne o 41 400 korún. Zvýšenie chcú poslanci dosiahnuť novelou zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 21:59