StoryEditor

Vláda schválila pre vodičov povinnú základnú kvalifikáciu a pravidelný výcvik

22.03.2006, 13:06
Autor:
TASRTASR
Vláda SR dnes s pripomienkami schválila návrh zákona o povinnej základnej kvalifikácii a pravidelnom výcviku vodičov. Zároveň odsúhlasila návrh na skrátené legislatívne konanie o tomto návrhu zákona.

Vláda SR dnes s pripomienkami schválila návrh zákona o povinnej základnej kvalifikácii a pravidelnom výcviku vodičov. Zároveň odsúhlasila návrh na skrátené legislatívne konanie o tomto návrhu zákona.
Základná kvalifikácia sa bude týkať vodičov nákladnej dopravy, od ktorých sa vyžaduje vodičské oprávnenie skupín C, C+E, C1+E alebo podskupiny C1 či vodičské oprávnenie uznané ako rovnocenné. Podrobiť sa systému základnej kvalifikácii a systému pravidelného výcviku podľa zákona budú musieť aj vodiči osobnej dopravy, ktorí potrebujú vodičské oprávnenie skupín D, D+E alebo D1+E či podskupiny D1 alebo vodičské oprávnenie uznané ako rovnocenné.
Minimálne požiadavky na základnú kvalifikáciu a pravidelný výcvik sa týkajú bezpečnostných pravidiel, ktoré musia dodržiavať pri jazde a počas státia vozidla. Kurzy základnej kvalifikácie budú prebiehať v autoškole, ktorá je registrovaná na vykonávanie takýchto kurzov. Krajský úrad dopravy zostaví skúšobnú komisiu a vystaví osvedčenie o základnej kvalifikácii. Toto vydá vodičovi na základe protokolu o skúške.
Obsah minimálneho výcviku by mal byť súčasťou vodičského výcviku. Pravidelný výcvik je aktualizácia úrovne vedomostí a praktickej zručnosti potrebnej na výkon povolania vodiča s dôrazom na bezpečnosť cestnej premávky a na racionalizáciu spotreby pohonných látok. Pravidelný výcvik bude prebiehať v kurzoch v autoškole, ktorá je na to registrovaná. Účinnosť zákona je navrhnutá od 1. septembra 2006.
V súčasnosti na Slovensku väčšina vodičov vykonáva svoje povolanie len na základe vodičského preukazu. Povinné školenie a preskúšanie vodičov z povolania bolo zrušené v roku 1996. Zároveň sa do právneho poriadku SR majú zapracovať smernice Európskeho parlamentu (EP) a Rady ES.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 20:37