StoryEditor

Kozlík:Rozpočet EÚ bude pre Slovensko dobrý, ak jeho prostriedky dokážeme využiť

19.12.2005, 10:02
Autor:
TASRTASR

Záverečná dohoda o rozpočte Európskej únie (EÚ) je veľmi dobrá pre všetkých, v diskusnej relácií Slovenského rozhlasu (SRo) Sobotné dialógy to uviedol veľvyslanec SR pri EÚ Maroš Ševčovič.
Slovensko dostane z novej finančnej perspektívy na roky 2007 až 2013 v konkrétnych platbách 8,5 miliardy eur a v záväzkoch 12 miliárd eur. Ročne to v prepočte na obyvateľa predstavuje 273 eur, vysvetlil Ševčovič. Slovenská republika bude podľa neho po siedmich rokoch úplne inou, modernejšou a veľmi ekonomicky silnou krajinou v prípade, že sa podarí efektívne nastaviť mechanizmy vyčerpania ponúkaných zdrojov.
"Rozpočet bude dobrý vtedy, keď dokážeme v plnom rozsahu zrealizovať tie prostriedky, ktoré dáva," upozornil poslanec Európskeho parlamentu za stranu HZDS-ĽS a člen rozpočtového výboru Sergej Kozlík. Rozpočet EÚ má podľa neho vždy vysoký plán zdrojov, avšak zhruba 10 miliárd eur sa každoročne v celej únii nevyčerpá.
Ako pripomenula veľvyslankyňa Veľkej Británie na Slovensku Judith Mcgregorová finančná perspektíva na roky 2007 - 2013 dáva novým členským štátom veľké sumy rýchlym a flexibilným spôsobom. Rozpočet je podľa nej dobrý začiatok na ceste k ďalšej reforme. Británia napriek tomu, že súhlasila so znížením svojho rabatu o 10,5 miliardy eur, nie je spokojná najmä s výškou financií, ktoré idú na poľnohospodárstvo. Veľvyslankyňa spomenula vyhlásenie britského premiéra Tonyho Blaira, podľa ktorého toto nie je rozpočet pre novú EÚ s väčším počtom členov a v budúcnosti sa bude musieť únia usilovať o niečo iné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 04:16