StoryEditor

SAV bude podporovať excelentnosť výskumu, jeho užitočnosť a aplikáciu

13.07.2005, 18:43
Autor:
TASRTASR

Slovenská akadémia vied (SAV) chce výrazne podporovať zvyšovanie excelentnosti výskumu a vývoja, aplikácie jeho výsledkov nielen v oblasti nových výrobkov a techniky, ale i vo sfére životného prostredia, zdravia obyvateľstva a kultúry, ako aj komunikatívnosť vrátane prezentácie výsledkov výskumu verejnosti.
Na stretnutí s novinármi v Bratislave pri príležitosti prezentácie Programového vyhlásenia Predsedníctva SAV zvoleného na funkčné obdobie jún 2005 - máj 2009 to zdôraznil predseda akadémie prof. Štefan Luby.
Priority Slovenska v oblasti vedy korešpondujú s prioritami Európskej únie (EÚ). Patria k nim širšie chápané kategórie zdravia a výživy, nanotechnológie, biotechnológie, informačné a komunikačné technológie, energia, životné prostredie a veľmi aktuálny výskum pre bezpečnosť obyvateľstva, konštatoval okrem iného Luby.
Zástupkyňa predsedu SAV PhDr. Viera Rosová vyzdvihla dôležitosť činnosti centier excelentnosti Európskej únie a národných centier excelentnosti na pôde akadémie, udržanie a stabilizáciu vedeckých pracovníkov, ako aj spoluprácu SAV s inštitúciami rezortu školstva, s predstaviteľmi decíznej (rozhodovacej) sféry, s podnikateľskou sférou a vysokými školami.
Pokiaľ ide o zdroje financovania SAV Rosová uviedla, že akadémia sa snaží získať mimorozpočtové zdroje pričom k najvýznamnejším patria prostriedky získané z rámcových programov EÚ. Čo sa týka rozpočtu, cieľom je dosiahnuť do konca funkčného obdobia nového Predsedníctva SAV (t.j. do mája 2009) rozpočet SAV vo výške dvoch miliárd Sk. Financovanie vedeckej činnosti organizácií SAV sa bude opierať o granty z Agentúry na podporu výskumu a vývoja, zo štátnych programov výskumu a vývoja, aj zo štrukturálnych fondov EÚ.
Ako ďalej odznelo na stretnutí, vekový priemer vedeckých pracovníkov SAV je v súčasnosti okolo 47 rokov a počet mladých vedcov rastie, zlepšuje sa situácia v oblasti doktorandského štúdia.
SAV sa snaží zlepšovať kontakt s médiami. Podľa slov jej predsedu Lubyho má akadémia v priemere ročne okolo 2000 rôznych výstupov prakticky vo všetkých médiách. Najviac priestoru jej poskytuje Slovenský rozhlas, z televízií je to TA 3, menej Slovenská televízia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 04:03