StoryEditor

Rudolf Zajac: Poplatky sa nezvýšia, vláda za to zodpovedá

11.12.2005, 23:00
Poplatky, vyberané od pacientov, sa v žiadnom prípade nezvyšujú. Inštitút zvyšovania totiž rieši nariadenie vlády ako podzákonná norma. Napríklad môžeme hovoriť o tom, že benzín by mohol stáť najviac 45 korún, no potom trh povie, že stojí 38 Sk.

Predložili ste do NR SR novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa mení zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Práve táto novela vyvolala búrku nevôle opozície a zástupcov časti pacientov. Znamená teda vyššie poplatky alebo nie?
- Poplatky, vyberané od pacientov, sa v žiadnom prípade nezvyšujú. Inštitút zvyšovania totiž rieši nariadenie vlády ako podzákonná norma. Pripodobním to na lekárov. Ak dnes hovoríme, že maximálna cena bodu je 92 halierov, znamená to, že lekár by mohol toľko za bod dostať. Reálne však dostáva 42 halierov. Naším výnosom sa určuje maximálna cena a zdravotné poisťovne potom určujú cenu lekárom. My sme určili len prípadnú maximálnu cenu poplatkov a naším výnosom sa určuje, aká je jej výška. A tá zostáva nezmenená.
V poriadku, ale zákon má väčšiu právnu silu ako nariadenie vlády. A tam bude nastavená horná hranica, ktorá je vyššia ako dnešné poplatky.
- To áno, ale zákon bude hovoriť o najvyššej možnej cene, nie o pevnej cene. Ide o interval. Zákon o cenách tiež hovorí o najvyššej možnej cene a zároveň sa v ňom uvádza aj to, ako sa táto cena tvorí - a to len nariadením vlády.
Ste presvedčený, že rovnaký výklad zákon si urobia všetci, ktorých sa bude týkať?
- Do intervalu 0 až 70 korún sa musí zmestiť každý.
Asociácia ochrany práv pacientov však upozorňuje, že pokiaľ sa stanoví najvyššia možná suma, zvyčajne sa aj začne vyberať...
- Poplatky sa nebudú vyberať najvyššie možné, pretože sa budú vyberať podľa nariadenia vlády. Som presvedčený, že si ho nikto nedovolí porušiť. Napríklad môžeme hovoriť o tom, že benzín by mohol stáť najviac 45 korún, no potom trh povie, že stojí 38 Sk. V tomto prípade hovoríme, že najviac by sa mohlo pýtať toľko a toľko, ale je na zodpovednosti vlády, že sa bude vyberať len toľko, koľko doteraz.
Nastavenie poplatkov ste odôvodnili tým, že ďalší vládny kabinet by ich mohol neprimerane zvýšiť. Prieskumy dávajú pomerne veľké mocenské šance Smeru-SD, ktorý však mieni poplatky zrušiť.
- Pán poslanec Pavol Paška veľmi dobrým spôsobom prezentoval, čo chcú urobiť. Iba nepovedal, ako to chcú urobiť. Netrúfam si predpovedať, kto, ako a čo urobí. Tvrdím, že historické poslanie poplatkov ako marginálnych nákladov, ktoré obmedzujú spotrebu, je neprekonané, a tak to má zostať. Najmä v liekovej politike. V oblasti ústavnej liečby zasa núti pacientov premýšľať, prečo sú tak zbytočne dlho v nemocnici. Keby rovno táto "zlá" vláda určila poplatky 1,5 percenta zo životného minima za najviac 21 dní hospitalizácie, stále by to bola len jedna tretina zo životného minima. A za tieto peniaze treba v nemocniciach variť, žehliť, prať a treba pacientov ubytovávať. Na druhej strane sme zasa rozšírili okruh tých, ktorí sú od poplatkov oslobodení, a to o darcov orgánov na transplantácie.
Považujete za reálne obavy, že cez rovnakú novelu sa rozšíri aj okruh ochorení, ktoré si budú pacienti platiť?
- Toto je skôr politikum ako vecný problém. Skôr je to otázka strašenia ako reálneho problému, ktorý by nastal. Doteraz sme mohli nariadením vlády každú chorobu spoplatniť. Teraz sme sa sami zaviazali, že dve tretiny chorôb nikdy nespoplatníme. A z toho zvyšku len do určitej percentuálnej výšky. Navyše budeme spoplatňovať len tie choroby či zákroky, pri ktorých je to logické. Napríklad interrupcie, plastickú chirurgiu a podobne.
Poslanec Pavol Paška (Smer-SD) tvrdí, že sa stráca význam verejného zdravotného poistenia ako takého, keďže súkromné a iné zdroje tvoria pomaly väčší podiel ako verejné zdroje.
- Opozičná politika sa niekedy robí aj tak, že sa povie viac ako zdravý rozum velí. Dnes máme alokáciu 14 percent súkromných zdrojov a 86 percent verejných zdrojov. Myslím, že k tomu niet čo dodať.
Pod paľbu kritiky ste sa dostali nielen kvôli poplatkom. Riaditelia regionálnych nemocníc a opoziční poslanci spochybnili transparentnosť tendrov na záchranky, kde údajne neboli dodržané pôvodné podmienky. Beriete túto kritiku?
- Je to ich názor, s tým ja nič neurobím. Každý z tých neúspešných záujemcov neuspel z nejakých dôvodov. Drvivá väčšina nevedela predložiť doklad, že majú zaplatené všetky záväzky voči Sociálnej poisťovni. Korektné je povedať, že sa budú uchádzať o vytvorenie nových staníc záchrannej zdravotnej služby v ďalšom kole. Teraz už prinesú potvrdenie od Sociálnej poisťovne, pretože ich štát oddlžil.
Nie je to teda tak, že tendre boli "ušité na mieru" finančným skupinám?
- Silné finančné skupiny nemajú problém preukázať, že majú financie na nákup sanitiek, modernizáciu, že majú dostatok kvalitných ľudí a majú uhradené všetko voči Sociálnej poisťovni. Veď to sme chceli. Verím, že tí menší záujemcovia budú úspešní v druhom kole.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 08:06