StoryEditor

Skončila sa kampaň pred komunálnymi voľbami, začína sa 48-hodinové moratórium

30.11.2006, 06:32
Autor:
TASRTASR

Dnes o 7.00 h sa skončila vyše dvojtýždňová predvolebná kampaň pred sobotňajšími komunálnymi voľbami a začalo sa 48-hodinové predvolebné moratórium.
Počas jeho trvania, ale aj v deň volieb - sobotu 2. decembra, je zakázané v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí vysielať alebo zverejňovať informácie o politických stranách a nezávislých kandidátoch v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Porušenie volebného moratória môže mať za následok aj zrušenie výsledkov volieb. Precedens v tomto prípade už vyniesol Ústavný súd SR, ktorý zrušil výsledky májových doplňujúcich volieb starostu v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Od 25. novembra a počas dňa volieb je zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov.
Jednodňové voľby do orgánov samosprávy obcí sa začnú túto v sobotu 2. decembra a volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h do 20.00 h. Obce môžu určiť začiatok hlasovania aj na skoršiu hodinu. Voliť sa budú starostovia a primátori v 2926 obciach a pre voľby vzniklo 5933 okrskových komisií. Svoje volebné právo v mieste trvalého bydliska môže využiť vyše 4,2 milióna oprávnených voličov.
Podľa údajov z ministerstva vnútra je na Slovensku 2741 obcí, 138 miest, 39 mestských častí - v Bratislave 17 a v Košiciach 22 a štyri samostatné vojenské obvody - Lešť (pri Zvolene), Javorina (pri Kežmarku), Valaškovce (pri Michalovciach) a Vojenský obvod Záhorie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 13:32