StoryEditor

Rafaj: Sziliová rokovala s SMK aj o cezhraničnom spájaní Maďarov

21.04.2007, 12:58
Autor:
TASRTASR
Výrok predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Sziliovej je podľa Rafaela Rafaja príkladom snáh o inštitucionalizáciu cezhraničného spájania Maďarov na politickej úrovni.

Výrok predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Sziliovej, podľa ktorého rokovala s predsedom SMK Pálom Csákym aj o využívaní subkomisií Fóra maďarských poslancov v Karpatskej kotline (KMKF) na riešenie otázok reprezentácie pred orgánmi Európskej únie, je podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja príkladom snáh o inštitucionalizáciu cezhraničného spájania Maďarov na politickej úrovni. "Je to istá forma ideí Veľkého Maďarska, podľa ktorej by všetci Maďari bez ohľadu na štátnu príslušnosť mali postupovať spoločne," povedal pre TASR.

Ak by sa podľa tohto modelu začali správať aj europoslanci zvolení za SMK, podľa Rafaja by bolo otázne, či by v Európskej únii naozaj zastupovali Slovenskú republiku, za ktorú boli zvolení.

Na námietku, že ide možno skôr o kultúrne než politické spájanie Rafaj reagoval, že EÚ na podobné "duchovné spájanie" nemá nástroje, ani politiky. "Je postavená na jazykovej, kultúrnej či teritoriálnej rozmanitosti a takéto snahy pôsobia z hľadiska EÚ skôr dezintegračne," uviedol s dodatkom, že ak by sa na základe podobného princípu začali spájať napríklad po nemecky hovoriace alebo slovanské národy, "nabúralo by to architektúru Európskej únie".

"Napríklad hľadanie spoločného postupu vo frakciách Európskeho parlamentu je definované aj intištucionálne, podobne, ako sa poslanci v NR SR združujú v kluboch. Ale nikde nie je definovaná akási cezštátna, ale pritom etnická súdržnosť," uzavrel Rafaj.

Fórum maďarských poslancov Karpatskej kotliny (KMKF) pôsobí ako konzultačný orgán maďarských poslancov štátov Karpatskej kotliny a Maďarov, disponujúcich mandátom v Európskom parlamente. Založené bolo 10. septebmra 2004.

"S pomocou subkomisií, ktoré fungujú pri tomto fóre, sa snažíme priblížiť k riešeniu otázok či finančných, alebo reprezentácie pred orgánmi Európskej únie," povedala Sziliová po rokovaní s predsedom SMK.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 07:14