StoryEditor

Pokračoval proces so zdravotníkmi obžalovanými za smrť pacientky

19.09.2006, 16:39
Autor:
TASRTASR

Výsluchom svedkov pokračovalo dnes na Okresnom súde v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s tromi zdravotníkmi, ktorí mali v apríli 2004 v banskobystrickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta spôsobiť smrť pacientky.
Prokurátorka im kladie za vinu, že 6. apríla 2004 podali 55-ročnej Darine M. po bezproblémovej operácii bedrového kĺbu na ortopedickom oddelení banskobystrickej nemocnice nesprávnu krv. V dôsledku toho pacientka zomrela. Podľa prokurátorky 44-ročný lekár Ján Š., jeho 32-ročný kolega Gabriel P. a 43-ročná zdravotná sestra Vlasta G. porušili dôležité povinnosti vyplývajúce z ich povolania a spôsobili tým smrť Dariny M. Dopustili sa tak mali trestného činu ublíženia na zdraví s nedbanlivosti s následkom smrti. V prípade uznania viny im hrozí nepodmienečný trest od šiestich mesiacov do päť rokov, zákaz činnosti, prípadne peňažný trest.
Podľa obžaloby Gabriel P. nesprávne, na izbe a nie pri lôžku pacientky overoval jej krvnú skupinu. Krv označil za zhodnú s pripravenou na transfúziu, ktorú však sám nepodával. Jeho kolega Ján Š. aktívne nekontroloval stav pacientky po operácii a dostatočne preto alarmujúco neinformoval o stave pacientky, u ktorej sa po podaní transfúzie objavili problémy. Zdravotná sestra Vlasta G. k transfúzii neprivolala lekára a pred jej podaním si neoverila meno pacientky. Tým došlo k zámene krvných konzerv a po podaní nesprávnej krvi Darina M. ešte v ten istý deň zomrela.
Šťastie mala iná pacientka, ktorú operovali pred Darinou M. a tiež dostala transfúziu. Mala dostať krv skupiny "A", avšak dostala krv skupiny "O", ktorá bola určená pre Darinu M. Keďže je univerzálnou prijímateľkou krvi, jej organizmus nereagoval na zámenu tak, ako Dariny M. a transfúziu prijal. Inak by bola s veľkou pravdepodobnosťou tiež zomrela.
Primár ortopedického oddelenia FNsP Pavol Legíň dnes na súde vypovedal, že operácia Dariny D. bola bezproblémová. Podľa neho lekár Ján Š. po operácii na oddelení postupoval správne a po zistení komplikácií u pacientky privolal urýchlene kolegov z ostatných oddelení, s ktorými sa snažil zachrániť Darine život. Konštatoval, že predpisy nestanovovali, aby lekár bol pri podávaní transfúzie, mal len skontrolovať krvné konzervy a urobiť test, či je krv v nich zhodná s krvou pre jednotlivých pacientov. Krvné konzervy určené pre Darinu M. a ďalšiu pacientku zamenila Vlasta G., ktorá sa podľa neho k tomu aj priznala.
Pavol Legíň dodal, že riaditeľ FNsP hneď nasledujúci deň po tragédii sprísnil podávanie transfúzií, teraz pri nich už musia asistovať aj lekári. Obhajoba však upozornila na to, že v banskobystrickej FNsP sa v inkriminovanom období používali už niekoľko rokov staré a neplatné tlačivá o indikovaní krvi a podávaní transfúzie krvi. Ak by boli používali predpísané, mohlo sa s najväčšou pravdepodobnosťou smrti Dariny M. predísť.
Pojednávanie samosudca odročil na 19. októbra, kedy vypočuje aj súdnych znalcov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:26