StoryEditor

Podľa odborov sa na Slovensku nedodržiava Európska charta sociálnych práv

18.08.2005, 18:11
Autor:
TASRTASR

Správu o uplatňovaní noriem Európskej sociálnej charty v právnom systéme SR poslalo do európskeho výboru Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR bez konzultácie so sociálnymi partnermi.
Správa však vôbec nereaguje na 16 výhrad Rady Európy k legislatíve SR v sociálnej oblasti ešte z roku 2003. Prezident Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) Ivan Saktor preto očakáva, že vláda SR pravdepodobne na jar budúceho roku dostane demarš z Európskeho výboru sociálnych práv. Ako ďalej uviedol na dnešnej tlačovej konferencii, odbory k správe rezortného ministerstva vypracovali komentár, v ktorom predovšetkým upozorňujú na neriešenie sociálnych dopadov vládnych reforiem. Domnieva sa, že vláda účelovo zavádza európske inštitúcie nepresnými informáciami.
Podľa Saktora bude mať vláda SR veľké problémy obhajovať, prečo neplní Európsku chartu sociálnych práv napriek tomu, že ju ratifikovala Národná rada SR. Ako príklady uviedol, že sociálny dumping na Slovensku daňovo zvýhodňuje malú vysokopríjmovú vrstvu obyvateľov na úkor málo a stredne zarábajúcich občanov. Vláda SR dlhodobo nevytvára podmienky na investície do politiky rozvoja zamestnanosti. Slovenský Zákonník práce umožňuje zamestnávateľom kumulovať denný pracovný čas zamestnancov až na 16 hodín, čo je v rozpore s platnými európskymi normami, dodal Saktor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 11:23