StoryEditor

Vysoké školy dostanú z rozpočtu viac ako 11,6 miliardy korún

25.01.2006, 18:44
Autor:
TASRTASR

Verejné vysoké školy na Slovensku dostanú v roku 2006 viac ako 11,6 miliardy korún. V porovnaní s minulým rokom je to navýšenie o viac ako 11 percent.
Vysoké školy budú môcť čerpať finančné prostriedky na vedu aj z programu Minerva. Na to je tento rok vyčlenených 430 miliónov korún. Podľa ministra školstva Martina Fronca navrhovaný rozpočet pokryje potreby VŠ a umožní im zvyšovať aj kvalitu, či už prostredníctvom motivačných štipendií alebo grantov na vedu a výskum.
Viac ako polovicu finančných prostriedkov dostávajú vysoké školy na základe počtu študentov, takmer tretina ide na základe kvalitatívnych ukazovateľov, ako je napríklad počet doktorandov či vedeckovýskumná činnosť alebo motivačné štipendiá.
Fronc tiež upozornil, že vysoké školy v minulosti takmer vôbec nepodporovali kvalitu svojich študentov, lebo na to nemali finančné prostriedky. Na motivačné štipendiá je vyčlenených 230 miliónov korún, čo sú necelé 2 percentá z celkovej sumy určenej na vysoké školstvo. Takmer 400 miliónov korún je určených na vyplatenie sociálnych štipendií. Pred rokom bolo na tento typ sociálnej podpory vyčlenených o 100 miliónov menej.
Podľa slov prezidenta SRK Vladimíra Báleša vlani dostávali študenti štipendiá z iných rozpočtových kapitol, ale teraz je ich výška zahrnutá priamo v rozpočte pre vysoké školy. "Ministerstvo školstva SR by financie na štipendiá mohlo nájsť z iných zdrojov ako napríklad z privatizácie, z rezervy štátneho rozpočtu a podobne," povedal Báleš.
Novela vyhlášky, ktorá má zvýšiť výšku sociálnych štipendií a rozšíriť počet poberateľov, je zatiaľ v legislatívnom procese. Financovanie sociálnej podpory študentov je dlhodobo realizované z kapitoly ministerstva školstva a podľa názoru ministerstva nie je riešením jeho odčlenenie, ale pokračovanie v doterajšom trende každoročného zvyšovania rozpočtu vysokých škôl. TASR o tom informovala hovorkyňa MŠ SR Monika Murová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 17:55