StoryEditor

Smer-SD zruší reformu zdravotníctva v prípade účasti v budúcej vláde

02.03.2006, 13:30
Autor:
TASRTASR

Smer-sociálna demokracia zruší reformu zdravotníctva ministra Rudolfa Zajaca v prípade svojej účasti v budúcej vláde.
Slovenských lekárov Smer-SD prosí, aby ešte do volieb vydržali a nepýtali od pacientov peniaze pre neuzavreté zmluvy so zdravotnými poisťovňami. "Smer-SD v prípade účasti v budúcej vláde bude okamžite v krízovom režime riešiť oprávnené nároky lekárov na spravodlivú úhradu," povedal dnes novinárom líder Smeru-SD Robert Fico. Reformu zdravotníctva chce Fico zrušiť preto, lebo podľa neho spôsobila kolaps a chaos, o čom svedčia aj udalosti posledných dní. Výsledkom zmien v zdravotníctve sú podľa neho len "spokojní privatizéri a zúfalí pacienti".
Smer-SD vidí hlavný problém v hlbokom podfinancovaní slovenského zdravotníctva. Na jedného slovenského pacienta pripadá iba 53 percent prostriedkov v porovnaní s pacientom v Českej republike, uviedol príklad Fico. Ak sa má riešiť "rozvrat a chaos" v zdravotníctve spôsobený vládou Mikuláša Dzurindu, musí dôjsť k navŕšeniu zdrojov.
"V prvom rade zvýšením platieb za poistencov štátu v miere, ktorú štátny rozpočet a naše záväzky k EÚ umožňujú," naznačil predseda Smeru-SD. Prostriedky chce získať aj z opätovného zavedenia štandardných daňových inštitútov, ako je napríklad daň z dividend a dodatočné zdanenie monopolov s neprimerane vysokými ziskami. Len za dva roky podľa Fica prišiel štát na zrušených daniach z dividend o 5,4 miliardy. Fico chce zmeniť aj charakter zdravotných poisťovní, ktorým by sa namiesto postavenia akciových spoločností mal vrátiť verejný charakter.
Zamestnanca Smeru-SD podľa Fica dnes odmietli vyšetriť v bratislavskej ambulancii na Mýtnej ulici, kde prišiel na sonografické vyšetrenie brušnej dutiny. Kvôli neuzavretej zmluve so zdravotnou poisťovňou mu dala ambulancia na výber, buď zaplatí 1800 Sk za zákrok, alebo má ísť inde.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 04:34