StoryEditor

Školy v okrese Žilina vyzbierali cez 2 percentá dane z príjmov takmer 1,3 milión

27.09.2006, 20:42
Autor:
TASRTASR

Takmer 1,3 milióna korún vyzbieralo 43 materských, základných a stredných škôl z regiónu Žilina prostredníctvom 2 percent z dane z príjmov vďaka projektu žilinskej nadácie Spoločne pre región. Zástupcovia škôl dnes na pôde Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) prevzali symbolické šeky od predstaviteľov nadácie a ŽSK.
Predseda správnej rady nadácie Spoločne pre región George Trabelssie zdôraznil, že v tomto roku sa do projektu zapojilo 90 percent oslovených škôl. "Minulý rok sa zapojili školy, ktoré nám dôverovali, že si nenakúpime autá a nepôjdeme na dovolenky. A keď zistili, že vyzbierané peniaze sa im do poslednej koruny vrátili, tak dnes je to už 90 percent oslovených škôl. Veríme, že 2 percentá zostanú, aby sa mohli občania rozhodnúť, či časť peňazí odovzdajú sami sebe, svojim deťom či okoliu," skonštatoval Trabelssie.
Podľa správcu nadácie Spoločne pre región Vladimíra Podoliaka vyzbieralo 19 škôl minulý rok 600 tisíc korún, preto tohtoročná suma takmer 1,3 milióna korún nie je prekvapením. Poukázal na skutočnosť, že najaktívnejšia škola, Základná škola (ZŠ) s materskou školou (MŠ) v Novej Bystrici vyzbierala 96 tisíc korún a MŠ na Jarnej ulici v Žiline 84 tisíc korún. "Ľudia pochopili, že tá troška námahy stojí za to a vráti sa do školy vo forme vyzbieraných peňazí," dodal Podoliak.
Predseda ŽSK Juraj Blanár poukázal na skutočnosť, že vyzbierané finančné prostriedky môžu byť pre školy nadstavbou rozpočtu a pomôcť pri skvalitňovaní vyučovacieho procesu. "ŽSK má 84 škôl, ktoré by mohli vstúpiť do tohto projektu. Myslím si, že rovnako privítajú, keď finančné prostriedky z 2 percent pôjdu do ich rozpočtov. Samozrejme, už dnes to mnohí riaditelia vykonávajú. Ale pokiaľ prijmú ponuku, že všetko bude administrovať nadácia Spoločne pre región, bude to len pre prospech veci," povedal Blanár.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 00:34