StoryEditor

Smer žiada stiahnuť vojakov z Kuvajtu

Strana Smer žiada slovenskú vládu, aby okamžite stiahla našu jednotku z územia Iraku. Podľa predsedu Smeru Roberta Fica je dôvodom tejto požiadavky skutočnosť, že OSN neprijala "explicitnú rezolúciu o použití vojenskej sily". Vláda by preto mala okamžite prijať rozhodnutie o návrate slovenskej jednotky domov, pretože nemá "mandát na pôsobenie v Kuvajte alebo na inom území". Opačný postup by bol podľa Fica v rozpore s medzinárodným právom a v rozpore s uznesením NR SR, ktoré vyslanie jednotky mimo územia SR viaže na mandát OSN. Vláda sa na svojom dnešnom rokovaní nebude zaoberať stiahnutím jednotky z Kuvajtu. Fico avizoval, že ak vláda jednotku nestiahne, bude Smer zvažovať podanie takéhoto návrhu v parlamente.
"Nechce sa mi veriť, že by niekto nechcel, aby naši skutočne skvele pripravení vojaci poskytli pomoc ľuďom zasiahnutým zbraňami hromadného ničenia," reagoval na žiadosť Smeru minister vnútra SR Ivan Šimko. Podľa neho NR SR ani nebude rokovať o stiahnutí slovenských vojakov z Kuvajtu, pretože ich poslaním je poskytovať pomoc tam, kde sú ohrozené ľudské životy. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský je presvedčený, že je to vláda, kto musí posúdiť, či ich súčasný mandát stačí na účasť slovenských chemikov na bojových operáciách.
HZDS vo svojom vyhlásení tvrdí, že rešpektuje kroky, ktoré podniká americká administratíva v súvislosti so snahou odzbrojiť iracký režim Saddáma Husajna. Oceňujeme, že USA ešte vždy ponecháva priestor na nevojenské riešenie, konštatuje sa vo vyhlásení. Kroky, pre ktoré sa rozhodnú USA, bude HZDS rešpektovať. Predseda ANO Pavol Rusko označil neúspech snahy o dohodu na mierovom riešení irackej krízy za nešťastný. Vinu podľa neho nesie Saddám Husajn, ktorému sa podarilo rozdeliť svet a dosiahnuť, že OSN zlyhala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. jún 2024 04:56