StoryEditor

Lipšic opäť predložil návrh o zrušení Mečiarových amenstií

29.09.2006, 17:25
Autor:
TASRTASR

Poslanec KDH Daniel Lipšic predložil dnes opäť návrh ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií. Kresťanskí demokrati sa tak budú po piaty raz pokúšať zrušiť amnestie udelené expremiérom Mečiarom v čase, keď mu prislúchali aj niektoré právomoci prezidenta.
Predkladatelia návrhu, poslanci za KDH navrhujú zrušiť Mečiarove amnestie na skutky spáchané v súvislosti so zavlečením Michala Kováča ml. do cudziny a v prípade zmareného referenda o vstupe do NATO, ktoré sa konalo 23. a 24. mája 1997. Mečiar podľa KDH svojimi amnestiami nezohľadňoval záujmy občanov, ani zachovávanie a obhajobu Ústavy SR. Objasnenie únosu Michala Kováča ml. je podľa exministra vnútra Vladimíra Palka (KDH) kľúčom ku objasneniu vraždy Róberta Remiáša.
V prípade skutkov, na ktoré boli udelené amnestie, je vážne podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány, argumentujú poslanci za KDH. Podľa nich využitím prezidentského oprávnenia udeliť amnestiu došlo k potlačeniu princípov právneho štátu a zneužitiu práva. Udelenie amnestie navyše malo za následok nemožnosť trestného stíhania páchateľov spomínaných skutkov.
KDH po prvý raz predložilo tento zákon 11. februára 2000 a snemovňa ho neschválila. Druhýkrát sa pokúšali amnestie zrušiť o šesť mesiacov neskôr, návrh predložili 29. septembra. Tretí pokus urobili kresťanskí demokrati 14. marca 2002 a boli opäť neúspešní. V minulom volebnom období ústavný zákon predložili iba raz - 21. apríla 2005 a už v prvom čítaní ho parlament zamietol.
Na prijatie ústavného zákona je potrebná trojpätinová väčšina poslancov, teda 90 hlasov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 07:36