StoryEditor

Prezident Gašparovič je presvedčený, že vládna koalícia vydrží celé štyri roky

19.12.2006, 08:34
Autor:
TASRTASR

Prezident Ivan Gašparovič je presvedčený, že vládna koalícia vydrží celé funkčné obdobie v súčasnej podobe. Uviedol to v exkluzívnom rozhovore pre TASR.
Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS podľa hlavy štátu spojil občan, pretože majú podobné programy predovšetkým v sociálnej oblasti, ale aj v otázkach štátoprávneho postavenia a zahraničnej politiky. "Ani jedna z opozičných strán nemá zhodu v týchto programoch s koaličnými stranami takú blízku," uviedol prezident.
Na druhej strane musí vládna trojka podľa prezidenta Gašparoviča voľbu občana rešpektovať. "Ak by sa vzdali svojich programových predstáv, asi by to negatívne dopadlo pri hodnotení občana v budúcnosti," dodal prezident. Rozpad koalície by podľa neho znamenal pre tieto strany koniec súčasného "významného postavenia".
Neuralgický bod vládnucich strán tkvie podľa prezidenta v mechanizme riadenia štátu. Lídri Robert Fico, Ján Slota a Vladimír Mečiar by sa podľa neho mali dohodnúť, či bude mať rozhodujúce slovo pri správe krajiny koaličná rada alebo kabinet. "V rámci týchto dvoch názorov si myslím, že medzi predsedami koaličných politických strán dochádza teraz k tlaku presadiť alebo zosilniť svoje politické postavenie v rámci koalície," dodal. Osobne považuje za rozhodujúci orgán vládu, a nie koaličnú radu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 15:34