StoryEditor

Mušková: Je protiústavné zápis do ZŠ podmieňovať povinným očkovaním detí

21.10.2005, 17:03
Autor:
TASRTASR

Dieťa by malo byť povinne zaočkované, keď ho rodič prihlási na zápis do základnej školy (ZŠ) alebo do predškolského zariadenia. Pri zápise do ZŠ by mal dokonca zákonný zástupca predložiť aj potvrdenie o povinnom očkovaní dieťaťa. Takéto ustanovenie obsahuje návrh zákona o verejnom zdravotníctve, ktoré poslankyňa Ľudmila Mušková (ĽS HZDS) považuje za protiústavné.
Poukázala aj na to, že povinné očkovanie je dokonca pod hrozbou sankcie. "Ten, kto by sa nepodrobil nariadenému očkovaniu a pasívnej imunizácii, by sa dopustil priestupku, za ktorý by bolo možné uložiť pokutu od tisíc do 50 000 korún," povedala pre TASR Mušková.
Tieto ustanovenia v návrhu zákona sú v rozpore s Ústavou SR, podľa ktorej je školská dochádzka povinná. Nižšia právna norma nemôže byť v rozpore s ústavou, dôvodila Mušková.
Poslankyňa na tento rozpor upozornila aj pri prerokúvaní správy o mládeži vo výbore pre vzdelanie. Členovia výboru aj minister školstva Martin Fronc s jej pripomienkou nielen súhlasili, ale ju aj poverili tým, aby podnikla kroky na odstránenie ustanovení z návrhu zákona.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:33