StoryEditor

Nemocnice prečerpali limity, odkladajú operácie

22.11.2005, 23:00
Plánovaná operácia sa nečakane presunie na budúci rok. Aj to sa môže stať, ak ste poistencom zdravotnej poisťovne, ktorej limity vyčerpá zdravotnícke zariadenie pár mesiacov pred koncom roka.

Plánovaná operácia sa nečakane presunie na budúci rok. Aj to sa môže stať, ak ste poistencom zdravotnej poisťovne, ktorej limity vyčerpá zdravotnícke zariadenie pár mesiacov pred koncom roka. Na vlastnej koži to zažili pacienti bratislavskej Nemocnice ministerstva obrany gen. J. Paškana, ktorí boli zároveň poistencami Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). V takzvanej vojenskej nemocnici ich čakal oznam od vedenia nemocnice: "... že po prečerpaní zmluvných limitov s účinnosťou od 18. novembra poskytujú len akútnu neodkladnú starostlivosť. Plánovaná bude objednávaná na termíny po 2. januári 2006". Situácia sa medzičasom zmenila a nemocnica oznamy stiahla. "Začali sa rokovania o hradení nadlimitov," vysvetlila hovorkyňa VšZP Petra Kafúnová. Táto poisťovňa je druhým najväčším partnerom zdravotníckych zariadení silových rezortov a rezortu dopravy. "Vojenské, železničiarske nemocnice alebo nemocnica ministerstva vnútra vykonávajú v prospech našich poistencov v priemere až 60 percent svojich výkonov. Zvyšok však tvoria práve poistenci VšZP," zdôraznil hovorca Spoločnej zdravotnej poisťovne (SPZ) Dušan Zaťko.
Čakacie listiny nefungujú
Problémy s limitmi majú ku koncu roka viaceré nemocnice. Pre HN to potvrdil prezident Asociácie nemocníc Slovenska Pavel Sedláček. Nemocnice pre poisťovne v tomto období pripravujú koncoročné zúčtovanie. Ak sa ukáže, že niektoré mesiace limit nevyčerpali, otvorí sa priestor na uhradenie časti nadlimitných výkonov. "Pravdou je, že by sme stále mohli robiť viac výkonov, limity nás obmedzujú," upozornil Sedláček. Najčastejšie sa odkladajú práve ortopedické, chirurgické a krčné operácie a zákroky. Čakacie listiny pre pacientov a komunikácia medzi poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v praxi poriadne nefungujú. Aj keď v zákone už sú, stále chýbajú detailné pravidlá, s ktorými by súhlasili všetci zúčastnení. Ani preto nevie žiadna zo zdravotných poisťovní odhadnúť, koľko pacientov a ich plánovaných operácií sa ku koncu roka odložilo. "Stále nejaké operácie odkladáme," podotkol Sedláček.
Problém nie je v limitoch?
Zdravotné poisťovne problém nedostatočných limitov vnímajú inak. "Celkovo problém s výškou objednaného rozsahu zdravotnej starostlivosti nemáme," vyhlásil prezident zdravotnej poisťovne Apollo Zoltán Pivoda. Menšie rozdiely medzi objednaným rozsahom a poskytnutými výkonmi spôsobujú najmä rekonštrukcie, prípadne rušenie niektorých zariadení alebo zmeny v legislatíve. "Tie však riešime operatívne," dodáva. Spoločná zdravotná poisťovňa má s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti uzatvorené zmluvy na dlhší čas, spravidla na rok. V týchto zmluvách má dohodnutý neprekročiteľný objem zdravotnej starostlivosti poskytnutej jej poistencom vyjadrený v korunách na mesiac. Počas roka sú mesačné limity zúčtovateľné a vyrovnávané. Ani Vzájomná zdravotná poisťovňa Dôvera nemá informácie, že by sa plánované operácie odkladali. "Ak áno, tak preto, že nie je vhodný darca, nie je vhodný čas, vek na operáciu alebo nie sú voľné kapacity poskytovateľa," tvrdí hovorkyňa poisťovne Zuzana Zúbeková. Podľa predbežných výsledkov kontroly, ktoré robí VšZP vo všetkých nemocniciach, táto poisťovňa nemá informácie o tom, že by sa plánované operácie odkladali. Jej hovorkyňa Kafúnová k tomu dodáva, že, ak taká situácia nastane, má nemocnica začať rokovať s príslušnou pobočkou poisťovne, o tom, či jej poisťovňa uhradí nadlimit.
Zvýšenie treba vylobovať
Otázka limitov pre nemocnice na budúci rok je zatiaľ otvorená. O zmluvách sa práve rokuje. Spoločná zdravotná poisťovňa má budúci rok na programe "ozdravný plán". Podľa Zaťka to obmedzí možnosť jednostranne zvyšovať finančné toky do ktoréhokoľvek segmentu zdravotnej starostlivosti. Mierne zvýšenie limitov pre nemocnice pripúšťa len poisťovňa Apollo. "Vzhľadom na doterajší vývoj existuje reálny predpoklad, že pri zachovaní terajšej vysokej miery úspešnosti výberu poistného bude možné objednávaný rozsah zdravotnej starostlivosti mierne zvýšiť," povedal Pivoda.

01 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ostrovná prevádzka 02 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ceny energií pokladajú priemyselníci za šokovú terapiu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 20:00