StoryEditor

WHO schválila spustenie kampane proti obezite

01.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila spustenie globálnej kampane proti obezite, zlým stravovacím návykom a nedostatku pohybu, ktorým je pripisovaný nárast smrteľných chronických chorôb po celom svete.
Globálnu stratégiu pre stravu, fyzickú aktivitu a zdravie podporil politický výbor výročného zhromaždenia WHO a jej oficiálne prijatie organizáciou OSN je už len formalita, uviedli diplomatické zdroje.
Plán, pripravovaný dva roky, je súbor odporúčaní pre krajiny, ktoré by mali následne navrhnúť kroky a opatrenia vedúce k zlepšeniu stravovacích návykov a zvýšeniu telesnej aktivity.
Kampaň odporúča obmedzenie príjmu tukov, cukru a soli -- vineným z veľkého nárastu srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky typu 2 a niektorých druhov rakoviny. Tieto chronické ochorenia podľa WHO zodpovedajú za takmer 60 percent z 56,5 milióna úmrtí na celom svete, ktorým sa dá predísť.
Ďalšie odporúčania sa týkajú oblastí ako kontrola trhu potravín určených predovšetkým pre deti, kontroly pravdivosti nápisov na baleniach či dostupnosti komplexnejších informácií o výživovej hodnote produktu.
Stratégia obsahuje tiež odporúčania pre fyzické aktivity na pracovisku, v škole či doma. Racionálnejšia výstavba miest by sa mohla zamerať na spopularizovanie športových aktivít, ako sú napríklad bicyklovanie alebo prechádzky.
Podľa Svetovej federácie srdca je na svete obéznych 1,1 miliardy dospelých a 22 miliónov detí vo veku do päť rokov. Počet tučných ľudí už prekročil počet hladujúcich a odborníci varujú pred zhoršovaním situácie za predpokladu, že sa v tomto smere nepodniknú razantnejšie kroky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 04:07