StoryEditor

Téma stále aktuálna -- alergie

09.05.2003, 00:00

Alergií stále pribúda, štatistiky ukazujú, že za posledných 30 -- 40 rokov vzrástol počet týchto ochorení štvornásobne. A náš genetický základ sa, bohužiaľ, nemení tak rýchlo, aby sa stihol prispôsobiť novému životnému prostrediu.
Naše byty, kancelárie či obchodné centrá sú poznamenané civilizačnými vplyvmi a tak sa stávajú ideálnym miestom pre zárodky, ktoré alergie vyvolávajú.
Ako proti alergii bojovať?
V boji proti tomuto často zákernému, ale predovšetkým nepríjemnému ochoreniu, sa dá postupovať niekoľkými spôsobmi.
Najjednoduchším z nich je zabezpečenie preventívnych opatrení, ktoré zabránia styku alergického človeka s alergénom:
* odstrániť koberce, závesy, záclony, kožušiny a iné "zdroje" prachu
* často vytierať podlahy vlhkou handrou, používať kvalitné vysávače
* často prať posteľnú bielizeň, samozrejmosťou je poduška a perina pre alergikov
* nefajčiť a používať čističky vzduchu, dostatočne vetrať miestnosti
* nechovať domáce zvieratá so srsťou
* pre deti je najlepšie kupovať umývateľné hračky, ak máte plyšové, ich občasným zmrazením možno zničiť roztoče.
Pri sezónnych alergických prejavoch mierneho charakteru možno použiť prípravky, ktoré sú dostupné v lekárňach aj bez lekárskeho predpisu. V mnohých prípadoch sú to celkom dostatočné opatrenia, hlavne pri sezónnych alergiách.
Základom liečby alergií je liečba farmakologická (antihystaminiká, kortikosteroidy), ktoré sa podávajú celkovo alebo lokálne. Lieky vo forme lokálnych mastí, obkladov, kvapiek, aerosólov, ako aj lieky s celkovým účinkom, sú zastúpené v lekárňach v širokom sortimente. Špecifickou liečbou je hyposenzibilizácia.
Nefarmakologická liečba, ktorej základom je obmedzenie styku s alergénom, je alternatívou v liečení alergií zvlášť tam, kde jestvujú určité obmedzenia na používanie liekov s celkovým alebo miestnym účinkom. Veľmi účinným prípravkom na zmiernenie prejavov alergickej nádchy je, napríklad, bariérový krém proti peľom vyvinutý podľa receptúry Dr. Theissa. Zabraňuje vniknutiu alergénov do dýchacích ciest. Používa sa pri zvýšenej koncentrácii peľov, roztočov a zvieracej srsti v ovzduší. Rozhodujúcou výhodou je, že krém nemá vlastný farmakologický účinok (prípravok má charakter zdravotníckej pomôcky) a nezaťažuje organizmus pacienta, lebo sa nevstrebáva. Jemná vrstva tohto krému na nosnej sliznici zabráni vniknutiu alergických látok na niekoľko hodín. Možno ho dlhodobo používať profylakticky i nárazovo počas aktívnej peľovej sezóny. Preto by mal byť v rodinách alergikov vždy poruke.
Zakaždým ale platí, že alergické ochorenie treba čo najrýchlejšie rozpoznať. Až potom možno začať hľadať jeho príčinu. Jediným spôsobom, ako ju nájsť, je návšteva alergológa.
Dôležité je naučiť sa s alergiou žiť a prispôsobiť jej svoju životosprávu, denný režim vrátane aktívneho aj pasívneho odpočinku!

Peľový kalendár: v tomto období sú činné tieto peľové alergény:
* dub letný
* javor babyka
* buk
* púpava
* lieska
* jedľa
* hrab
* topoľ
* platan javorolistý
* smrek
* breza

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 17:12