StoryEditor

Chcú odpojiť minimálnu mzda

03.10.2007, 00:00

Ak sa v budúcnosti pri vyjednávaní vláda, zamestnávatelia a odbory nedohodnú na výške minimálnej mzdy, v návrhu nového zákona, ktorý už schválila vláda, je poistka -- mechanizmus výpočtu mesačnej minimálnej mzdy. Meniť by sa pritom mala raz do roka -- vždy 1. januára a kritériom na zmenu bude len rast priemernej mzdy. Podľa navrhovaného zákona by sa mala minimálna mzda zvýšiť prvýkrát od 1. januára 2009. Na konci roka 2009 by mala byť podľa odhadov Inštitútu finančnej politiky priemerná mzda 23-tisíc korún. Ak by sa výška minimálnej mzdy vypočítavala ako súčin platnej mesačnej minimálnej mzdy a indexu medziročného rastu nominálnej mzdy zamestnanca za rok predchádzajúci roku, podiel minimálnej mzdy z priemernej mzdy by bol 37,7 %, to je 8 671 korún.
Privysoká minimálna mzda nemusí mať dobrý vplyv na zamestnanosť, pretože okrem nákladov na mzdy vzrastú aj náklady na odvody, preto sa uvažuje o zvyšovaní minimálnej mzdy v závislosti od životného minima.  
Ministerstvá v prvom polroku tohto roku prostredníctvom svojich zástupcov v tripartitnej pracovnej skupine, zriadenej pri ministerstve práce na posúdenie možností odpojenia minimálnej mzdy ako referenčnej veličiny oznámili, že v dvanástich zákonoch možno minimálnu mzdu nahradiť buď priemerným, služobným alebo hodnostným platom, odmenou alebo životným minimom. Inštitút zamestnanosti zase navrhuje, aby sa pri minimálnej mzde zaviedol mechanizmus regionálnej diferenciácie. Diskutuje sa o odpojení minimálnej mzdy na platenie odvodov do Sociálnej poisťovne a do zdravotných poisťovní.
To je budúcnosť. Prítomnosť je, že minimálna mzda 7 600 korún sa opäť zvýšila 1. októbra o 6,58 percenta -- na 8 100 korún. Hodinová minimálna mzda sa zvýšila zo 43,70 na 46,60 korún. Najmä pre podnikateľov je to dôležitá informácia. Veľa živnostníkov si platí odvody do Sociálnej poisťovne z minimálnej mzdy.

Minimálna mzda
-- slúži ako minimálny vymeriavací základ pre sociálne a zdravotné poistenie
-- určuje sa z nej výška príspevkov na aktívne opatrenia na trhu práce -- aktivačný príspevok, príspevok pre nezamestnaných na samostatnú zárobkovú činnosť, príspevok pre zamestnávateľov na zriadenie chránenej dielne
-- odvíjajú sa z nej dávky v hmotnej núdzi
 -- je vymeriavacím základom pri príspevku za opatrovanie
 -- je referenčnou veličinou v 42 zákonoch v pôsobnosti 11 ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy
Odvody
-- 8. novembra odvedú prvýkrát vyššie poistné z 8 100 korún zamestnávatelia, zamestnanci a SZČO. Ak začnete podnikať v roku 2007, odvody do Sociálnej poisťovne začnete platiť až od 1. júla 2008 a vtedy, ak ste mali v daňovom priznaní príjem vyyšší ako 97 200 korún (dvanásťnásobok minimálnej mzdy)
-- 1. januára 2008 sa mení vymeriavací základ pre platenie poistného do zdravotnej poisťovne na 8 100 korún

-- 1. januára 2009 by mal byť nový vymeriavací základ pre sociálne odvody podľa odhadov 8 670 korún

Ako sa zmenia odvody do zdravotnej poisťovne
Minimálna mzda slúži aj ako najnižší vymeriavací základ pre zdravotné poistenie. Pri zdravotnom poistení si SZČO však zdravotné poistné počítajú z nového vymeriavacieho základu -- 8 100 korún až od 1. januára. Teraz sa platia odvody z minimálneho vymeriavacieho základu 7 600 korún. Ak živnostník začne podnikať napríklad vo februári 2008, jeho vymeriavací základ na platenie preddavkov na zdravotné poistenie bude 8 100 korún. Zdravotné preddavky musí platiť, aj keby bol v strate. Preddavky neplatia tí, ktorí pracujú na dohody.
Zamestnávatelia musia minimálnu mzdu svojim zamestnancom zvýšiť už od 1. októbra. Z takto zvýšenej mzdy potom odvádzajú už v novembri preddavky na zdravotné poistné.
Ako sa zmenila minimálna mzda od 1. októbra
46,60 Sk na každú hodinu odpracovanú zamestnancom
8 100 Sk za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:55