StoryEditor

Dúhové delírium Toma Yorka

15.10.2007, 00:00
Na zem padajú krištáľové kvapky. Slnečné lúče pretnú oblaky. Dúha. Aj takto nejak by sa dal uviesť nový album jednej z najosobitejších britských skupín súčasnosti -- Radiohead.

Na zem padajú krištáľové kvapky. Slnečné lúče pretnú oblaky. Dúha. Aj takto nejak by sa dal uviesť nový album jednej z najosobitejších britských skupín súčasnosti -- Radiohead. Päticu hudobníkov z anglického Oxfordshiru nemusím nijako zvlášť predstavovať. Veď kto by nepoznal najsmutnejšiu skupinu na svete, ktorá pred pár rokmi očarila publikum presne týmito slovami: "I'm a creep, I'm a weirdo..."
Najsmutnejšia, ale predsa najlepšia
Napriek tomu, že existujú už od roku 1986, svoj debutový album Pablo Honey sa im podarilo vydať až v roku 1993. O úspechu a sláve partičky okolo Toma Yorka by sa však dalo napísať niekoľko rozsiahlych strán. Síce sa ich prvý singel Creep stal celosvetovým hitom až rok po tom, ako skupina uviedla do predaja svoj debut, nič to nemení na fakte, že sú na hudobnom poli ojedinelým zjavom. Britom sa dostali pod kožu nasledujúcim albumom The Bends, ktorý nielenže dobre prijalo publikum, ale Radiohead si získali tie najväčšie možné sympatie aj u hudobných kritikov.
Pestrý ako... dúha
Na albume In Rainbows pracovala pätica už od vydania posledného albumu Hail To The Tief, ktorý vydala v roku 2003. O precíznosti a dobre odvedenej práci netreba ani hovoriť. Všetko však išlo krok za krokom. A o tom, že každý sa podaril, svedčí aj dúhový album. Dúhový schválne -- nie iba preto, že sa slovo rainbow dostalo do názvu. Počnúc prvým tónom sa v človeku rozľahne pestrá, farebná a nadpozemsky ľahká atmosféra. Piesne na albume sú dokonca rozvrhnuté tak, aby človek vnímal hoci aj tie najjemnejšie rozdiely s čo najväčším citom. To je však pochopiteľné -- ide predsa o značku Radiohead. Desať nových piesní, desať odlišných koncepcií, jedinečný falzet Toma Yorka a množstvo hudobných nástrojov. Na ich čele však nemôže chýbať gitara v kombinácii s elektronikou, saxofónom či mandolínou . A tak za sebou nasledujú -- hravá 15 Step, elektronická Bodysnatchers, typicky "radioheadovské" Nude, Weird Fishes, All I Need, akustická Faust Arp a klasický Reckoner. Desiatku uzatvárajú House Of Cards a Videotape. Novým albumom od Radiohead si dúhou vyfarbený deň istotne nepokazíte.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 07:04