StoryEditor

Najznámejšie vlasy na svete

16.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Keď newyorský Public Theater prvýkrát uviedol muzikál Hair, nikto by nebol povedal, že sa mu podarí prežiť. Dnes má za sebou celosvetový úspech, nespočetné množstvo repríz a podôb. Zajtra uplynie štyridsať rokov od prvej premiéry muzikálu v newyorskom Public Theater.
Éra hippies
Na konci 60. rokov vrcholila v Amerike éra hippies. Obdobie, keď bolo možné prakticky všetko, využili autori James Rado a Gerome Ragni a ponúkli svoje libreto Josephovi Pappovi, ktorý v New Yorku každoročne usporadúval shakespearovské slávnosti a hľadal pre svoje nové divadlo niečo originálne. A to hneď našiel. Dlho však pátrali po vhodnom autorovi hudby. Nakoniec sa na túto neľahkú úlohu podujal MacDermot. "Bola to láska na prvý pohľad," spomína James Rado. Viac ako 30 piesní dodalo tú správnu šťavu nesúrodému textu.
Kultúrny šok?
Hair debutoval v novootvorenom priestore off-broadwayského Public Theater. Hoci denník The New York Times Hair svojím spôsobom pochválil, keď napísal, že to bolo "celkom dobré", zástupca vplyvného The Village Voice ho úplne "strhal". Pre Američanov bolo kultúrnym šokom vidieť realitu na vlastné oči a k tomu ešte na pódiu! Muzikál buď stiahli z programu, alebo v tých horších prípadoch ho dostali až na najvyšší súd. Po pár týždňoch museli muzikál presunúť z Public Theater do starej newyorskej diskotéky The Cheetah. Na Broadway sa neodvážili ani pomyslieť.
Miláčik Broadwaya
Po úpravách scenára a s 13 novými piesňami začal Hair 29. apríla 1968 Broadway dobýjať. Predstavenie tam nakoniec bežalo nepretržite až do 1. júna 1972 spolu 1 873-krát. Potom sa už s producentmi roztrhlo vrece a pár piesní sa dostalo aj do hitparád. Londýnske prevedenie muzikálu sa hralo od roku 1968 dokonca až 1 998-krát za sebou. Kúzlo muzikálu ochablo až v polovici 70. rokov, keď Američania odišli do Vietnamu. Možno preto filmová verzia Miloša Formana, ktorá prišla do USA v roku 1979, v štátoch veľa peňazí nezarobila. S pádom železnej opony sa všetko zmenilo. Nová vlna záujmu o muzikál neobišla ani východnú Európu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 13:07