StoryEditor

Na sezóne zarobia aj hotelieri

29.01.2006, 23:00

Z plesovej sezóny ťažia aj hotelieri. V Bratislave si prídu počas plesovej sezóny na svoje skoro všetky väčšie ubytovacie zariadenia. V menších mestách sú hotely s väčšími sálami takmer jediným vhodným miestom na organizovanie týchto podujatí.

Ekonomika i tradícia
Spoločenské podujatia pre väčší počet ľudí sú pre hotel ekonomicky zaujímavé. "V maximálnom rozsahu využívajú banketové priestory. Súčasne sú ideálnou príležitosťou, ako novým zákazníkom s minimálnymi nákladmi prezentovať kompletný produkt a služby hotela," vraví riaditeľ City hotela Bratislava Richard Mištík. Za banketové priestory tohto hotela, v ktorých sa môže konať ples pre 500 ľudí, zaplatí organizátor 60-tisíc až 90-tisíc korún. Cena štvorchodového plesového menu a aperitívom pre jednu osobu sa začína pri sume 500 korún.
Tomáš Bálint, PR manažér spoločnosti Interhouse Košice, ktorá prevádzkuje košický hotel Slovan, považuje plesy za zaujímavé najmä preto, že hotelu zabezpečia počas jedného večera objednávky kompletného menu pre stovky účastníkov. Cena menu pre jednu osobu je v tomto hoteli okolo 800 korún. K tomu treba pripočítať ešte individuálnu konzumáciu nápojov či jedál, ktorú si hostia k objednanému menu priplácajú. "V takom prípade organizátor za prenájom priestorov neplatí," vraví Bálint.
Patrik Taliga, marketingový manažér Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, ktoré zastrešuje aj plesy organizované v priestoroch Parku kultúry a oddychu, vidí hlavný význam plesov skôr v tradícii, ktorú zachovávajú. Peniaze za prenájom sály totiž často slúžia len na uhradenie nákladov spojených so zabezpečením akcie.

Plesy zviazané sviatkami
V priestoroch City hotela Bratislava sa počas tejto sezóny konalo, alebo sa ešte bude konať, spolu osem plesov. "V porovnaní s minulým rokom počet plesových podujatí stúpol," dodal Mištík. Menej plesov ako vlani je tento rok v PKO. Bratislavský bál, ktorý by mal oficiálne uzavrieť sezónu na území hlavného mesta, sa uskutoční v honosnejších priestoroch Reduty.
Košický hotel Slovan počíta počas tohtoročnej sezóny s 12 plesmi na svojej pôde. Podľa Bálinta sa tu v januári malo konať šesť plesov spolu pre viac ako 2 600 hostí. S rovnakým počtom plesov a o niečo menším počtom účastníkov počíta hotel aj vo februári. Vlani sa v tomto košickom hoteli konalo 16 plesov pre viac ako päťtisíc ľudí, rok predtým v priestoroch Slovana plesalo niečo vyše 4 900 návštevníkov na 16 plesoch.
Aj keby organizátori chceli, sotva môžu každoročne udržať počet plesových akcií na rovnakom počte, pretože ich ohraničujú sviatky Troch kráľov a dátum, ku ktorému sa podľa kresťanského kalendára plesová sezóna končí. Počas tohto obdobia nevychádza každoročne rovnaký počet víkendov.

Bez sponzorov to nejde
Nie všetky naplánované plesy sa aj uskutočnia, najčastejším dôvodom ich zrušenia je nezáujem sponzorov. "Tri tohtoročné objednané plesy boli vystornované, pretože ich organizátorom sa nepodarilo zabezpečiť sponzora, ktorý by ich podporil," konštatuje Bálint.
Miera, ktorou sponzor ples podporí, je pritom rôzna. Menšie plesy podnikatelia zabezpečujú skôr občerstvením či nápojmi, výhrami do tomboly či výzdobou miestnosti, podobne ako na firemných plesoch. Väčšie reprezentačné plesy sa nezaobídu bez priamej finančnej účasti sponzora.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 02:12