StoryEditor

Môj tučný život s McDonald´s

12.10.2006, 00:00
Morgan Spurlock sedel raz na Deň vďakyvzdania doma na gauči, prejedený moriakom a pozeral televíziu. Práve vysielali príbeh o dvoch dievčatách, ktoré sa súdili s McDonald´s. Zdalo sa mu, že Amerika je "šťastne tučná".

Morgan Spurlock sedel raz na Deň vďakyvzdania doma na gauči, prejedený moriakom a pozeral televíziu. Práve vysielali príbeh o dvoch dievčatách, ktoré sa súdili s McDonald´s. Zdalo sa mu, že Amerika je "šťastne tučná". V tej chvíli dostal tento americký režisér a producent, autor šou I Bet You Will (Stavím sa, že to spravíš), ktorá sa s úspechom vysielala na hudobnej stanici MTV, geniálny nápad.
Nebezpečný skvelý nápad
Spurlock okamžite zavolal kameramanovi a predostrel mu scenár dokumentu o stravovaní v McDonald´s. Keď sa kameraman prestal smiať, povedal: To je skvelý nápad! "Neskôr, keď som nakrúcal film, opakoval som si tú vetu v trochu inej podobe: To je skvelý nechutný nápad," spomína Spurlock. A tak sa tento muž rozhodol, že počas 30 dní nebude jesť nič iné, len fast food z McDonald´s, o ktorom reklama tvrdí, že je zdravý.
V prvý deň sa Spurlock ešte usmieval od ucha k uchu. O pár dní sa po pár kúskoch hamburgera povracia a o dva týždne začína doslova boj o život: doktor ho varuje, že ak nezačne jesť niečo iné, nenávratne si poškodí obličky a môže aj zomrieť. Spurlockovi však experiment doviedol do konca - bez ujmy na živote.
Za mesiac precestoval 20-tisíc kilometrov, navštívil Houston ("najtučnejšie mesto Ameriky"), nakrútil 250 hodín, minul 75-tisíc dolárov na cestovanie za rôznymi expertmi.
Pribral a poškodil si zdravie, dokument sa však stal hitom festivalov a televíznych obrazoviek. Dokonca bol nominovaný na Oscara.
Zomrieť pre slávu
Spurlock nie je jediný, kto namiesto toho, aby hľadal príbehy, skúma samého seba. Príkladom môže byť dokument Capturing the Friedmans, ktorý nakrútil Andrew Jarecki za pomoci starých videokaziet rodiny Friedmanovcov. Židovský učiteľ Arnold Friedman, ktorý mal troch synov a ocenenie za najlepšieho učiteľa na strednej škole, bol v roku 1987 obvinený z vlastníctva detskej pornografie.
Neskôr ho zažalovalo veľa chlapcov, o ktorých sa staral. Paradoxom je, že rovnako obvinený bol aj jeden z jeho synov. Friedmanovci všetky dôležité udalosti nahrávali na video - dostali sa tam aj rodinné stretnutia, ktoré sa zmenili na hádky o otcovej (ne)vine. Rozpad rodiny v priamom prenose, na ktorý treba mať naozaj silný žalúdok, bol v roku 2004 dokonca nominovaný na Oscara.
Láska ako experiment
Dá sa to však aj zábavnejšie. Brian Herzlinger, autor dokumentu My Date with Drew Barrymore (Moje rande s Drew Barrymore) svoju slávu postavil na jednoduchom nápade: dosiahnuť rande s hollywoodskou hviezdou. Rande nevyšlo, ale ľudí príbeh chlapca z ulice, ktorý bojuje o rande so superstar, zaujal, rovnako ako poroty na festivaloch.
Dokument nakrúcali na kameru, ktorá sa zmestí do ruky. Nemali mikrofón, osvetlenie a strihali v obyčajnom notebooku. Sám autor o dokumentoch tvrdí: "Ak chcete dnes spraviť film, môžete. Už sa niet za čo skrývať, technológia je dostupná všetkým."
Dokudráma
Niektorí kritici spájajú záujem o dokumenty z "vnútorných svetov" s rastúcim záujmom o reality šou vôbec. Dôkazom môže byť aj nová dokumentárna reality šou Morgana Spurlocka 30. V jednotlivých epizódach sú tu ľudia vystavení nezvyčajným situáciám, napríklad bojovníka proti ilegálnemu prisťahovalectvu poslali na 30 dní žiť do rodiny mexických ilegálnych prisťahovalcov, či ateistku pošlú žiť do silne katolíckej rodiny.
Sám Spurlock sa nechal na 30 dní zatvoriť do jedného z najprísnejších väzení na samotku.

Stopa vedie k Moorovi
Je možné, že všetko odštartoval Michael Moore, ktorého dokument Fahrenheit 9/11 prilákal do kín viac ako 15 miliónov divákov. Pred ním však bol spisovateľ Truman Capote, ktorý vo svojej knihe Chladnokrvne opísal príbeh vraždy s použitím skutočných faktov, či Norman Mailer. Dokudráma sa začala v knihách, a od dnešného dňa opäť vstupuje aj do našich kín. Film Super Size Me má práve dnes na Slovensku premiéru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 23:51