01.06.2007, 00:00

Islam nie je len náboženstvom, ale i kompletnou politickou ideológiou s vlastným právnym systémom. Zdôrazňuje úplné podriadenie sa jednotlivca Bohu. Požiadavky Boha sú pritom definované textom posvätnej knihy Korán, ktorej verše zvestoval prorok Mohamed. V islame existuje i záväzné právo šaríja, vychádzajúce jednak z Koránu a jednak zo života a skutkov proroka Mohameda.
Turecká vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) vystupuje ako stredopravá strana presadzujúca demokratizáciu, mnohí ju však vnímajú ako zástancu islamizácie. AKP vznikla v roku 2002 transformáciou z proislamskej Strany blahobytu, voči jej vláde musela v roku 1997 zakročiť armáda.
Predseda AKP a turecký premiér Recep Tayyip Erdogan sa v roku 1998 preslávil recitovaním poburujúcej básne, čo ho stálo miesto istanbulského primátora a vynieslo mu odsúdenie na desať mesiacov väzenia.
Povedal: "Mešity sú naše kasárne, minarety naše bajonety. Kupole sú naše prilby. Veriaci sú naši vojaci..."
Pri inej príležitosti sa Erdogan blysol vyhlásením, že "demokracia je len prostriedok, sekularizmus je len prostriedok a náboženstvá sú tiež len prostriedkom. Cieľom je ľudské šťastie." Sám osebe by tento výrok nebol podozrivý, v kontexte tureckých reálií ho však možno chápať ako varovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 18:07