StoryEditor

Znížiť cenu poistky môžu najmä zľavy za vernosť

06.12.2005, 23:00

Základná ponuka havarijného poistenia sa vo väčšine poisťovní neobmedzuje iba na krytie škôd spôsobených haváriou, ale aj na prípady živelných škôd a krádeže áut. Na cenu poistného tak vplýva aj to, čo všetko má klient kryté už v základnom poistnom balíku. Najvýraznejšie sa dá poistka znížiť jazdením bez nehody, okrem bonusov za bezškodový priebeh, ktoré sú bežné v každej poisťovni, môžu byť pre klientov zaujímavé aj vstupné bonusy, zľavy za viac poistných zmlúv či zvýhodnenie vyššej spoluúčasti. Ak sa totiž klient rozhodne podieľať sa na hradení poistnej udalosti aj z vlastného vrecka, môže čakať, že o príslušné percento zvolenej spoluúčasti zaplatí na poistnom menej. Ponuka jednotlivých spoločností sa však v konkrétnych podmienkach poistenia dosť výrazne líši, čo uvádza aj nasledujúci prehľad.
Allianz - Slovenská poisťovňa
Uplatňuje stavebnicový systém, takže klient si volí kombináciu základného a doplnkového poistenia. Základné poistné krytie je tak pomerne úzke a v prípade havarijného poistenia sa vzťahuje iba na prípad poškodenia a zničenia vozidla v dôsledku havárie. Kto chce viac, musí sa pripoistiť. Poistenie ojazdených vozidiel, na rozdiel od štandardného havarijného, ponúka širšie poistné krytie už v základnom balíku. Je rozšírené o škody následkom živelnej udalosti, krádeže celého vozidla alebo autorádia, ktoré je súčasťou základnej výbavy auta. Ďalším produktom Allianzu je poistenie proti vybraným rizikám, určené vodičom, ktorí nechcú krytie pre prípad havárie. Podobným produktom je poistenie proti krádeži vozidla.
Na cenu poistného majú vplyv aj obchodné zľavy, v prípade súčasného dohodnutia havarijného poistenia aj povinného zmluvného poistenia klient dostáva ďalšiu päťpercentnú zľavu z havarijného poistenia. Na bonus za bezškodový priebeh poistenie nemá prvá poistná udalosť vplyv.
Okrem toho, do konca roka ponúka Allianz - Slovenská poisťovňa akciové ceny poistného. Spoluúčasť pri akciových sadzbách je päť percent, minimálne 5 000 korún. Poistenie kryje riziká: havária, živel a odcudzenie. Územná platnosť poistenia je stanovená na Európu.
Česká poisťovňa Slovensko
Klient má na výber z troch základných produktov. Dominant (havária a živel) je základný, Dominat (všetky riziká) navyše obsahuje aj krytie proti krádeži, Popular (odcudzenie a čelné sklo) je vhodné pre staršie autá, dojednáva sa bez spoluúčasti a územná platnosť je z Európy zúžená na Slovensko.
Ak sa klient rozhodne poistiť si nové auto, dostane automaticky vstupný bonus 20 percent, v prípade, že uzatvorí aj povinné zmluvné poistenie, má nárok na ďalšiu 20-percentnú zľavu. Bonus za bezškodový priebeh je maximálne 50 percent z ceny poistného, v prípade nehody sa v nasledujúcom období zníži o dva stupne (napríklad z 50 na 30 percent).
ČSOB Poisťovňa
Havarijné poistenie ponúka pod názvom Variant. Obsahuje poistné krytie od havárie a živlu až po úrazové poistenie. Bonus a malus môžu dosiahnuť maximálne 50 percent z ceny poistného. Okrem toho môže klient získať päťpercentnú zľavu v troch prípadoch: za inú poistku v ČSOB Poisťovni, za ročnú úhradu poistného a ako mimoriadnu obchodnú zľavu.
Komunálna poisťovňa
Hlavným produktom je poistenie Autobonus. Základné krytie sa vzťahuje na poškodenie alebo zničenie vozidla náhodnou poistnou udalosťou s výnimkou krádeže. V druhom variante poistné krytie zahŕňa aj krádež.
Ak si klient zvolí spoluúčasť 10 percent, minimálne 10-tisíc korún, má nárok na 10-percentnú zľavu z poistného. Poisťovňa môže udeliť aj zľavu 10 percent za iné poistenia uzavreté v tejto spoločnosti a zdravotne ťažko postihnutým môže znížiť poistné o 15 percent. Maximálny bonus za bezškodový priebeh je 70 percent, ak dôjde k poistnej udalosti, za každú sa bonus zníži o dva stupne. Ak teda spôsobí nehodu vodič, ktorý dovtedy jazdil bez nehody sedem rokov, bude mať nárok na bonus, akoby nehodu nespôsobil päť rokov. Bonusové zľavy sa pri poistení jednostopových vozidiel neposkytujú.
Kooperativa
Základné poistenie sa vzťahuje na poškodenie alebo zničenie vozidla náhodnou poistnou udalosťou s výnimkou krádeže alebo lúpeže vozidla. K dispozícii je i drahší variant B, ktorý kryje aj krádež. Ak má klient v Kooperative uzavretých viac poistení, môže dostať v individuálnych prípadoch okrem bonusu za bezškodový priebeh aj inú zľavu. Okrem toho poisťovňa zvýhodňuje zdravotne ťažko postihnutých klientov.
Generali Poisťovňa
V ponuke je havarijné poistenie, poistenie pre prípad krádeže a pripoistenie poskytnutia náhradného vozidla. Na cenu poistky má vplyv aj vek vodiča, poisťovňa rozlišuje vek do a nad 33 rokov. Pri nainštalovaní satelitného systému GPS je zľava 10 percent (pri autách v hodnote do milióna korún), zdravotne ťažko postihnutí ľudia môžu dostať 20-percentný bonus. Ak si klient vyberie produkt Auto 6, ktorého súčasťou je okrem havarijného poistenia aj povinné zmluvné poistenie, poistenie skiel, právna ochrana vodiča, poistenie mobility a poistenie prepravovaných osôb, získa cenové zvýhodnenie do výšky 15 percent.
Poisťovňa Tatra
Predáva dva druhy poistenia: čisto len poistenie havárie vozidla, druhá forma je poistenie havárie a zároveň aj krádeže vozidla. K dispozícii sú i viaceré pripoistenia. Trvalo invalidným klientom, ktorí majú technicky prispôsobené riadenie vozidla, poskytuje poisťovňa 55-percentnú zľavu na poistnom až do konca trvania poistnej zmluvy bez ohľadu na škodový priebeh. Pri dohodnutí spoluúčasti sa zľava pohybuje od piatich percent (spoluúčasť päť percent, minimálne 5 000 korún) po 20 percent (spoluúčasť 10 percent, minimálne 30-tisíc korún).
QBE poisťovňa
Ponúka poistenie pre prípad poškodenia, zničenia a odcudzenia vozidla a doplňujúcej výbavy, ako aj poistenie batožiny. V celkovej sadzbe poistného zohľadňuje mimo položiek bežných v iných poisťovniach aj región (evidenčné číslo vozidla), úroveň zabezpečenia vozidla, ako aj to, či je poistený klientom QBE a zdravotne ťažko postihnutým. Osobitný je tiež postup pri poisťovaní áut starších ako 10 rokov. Tie QBE poisťuje iba so súhlasom úseku neživotného poistenia. Územnú platnosť poistenia si môže klient stanoviť na Slovensko alebo Európu. Ak má poistenú iba SR, môže si pred cestou do zahraničie krátkodobo pripoistiť aj územie Európy. V prípade klientom zavinených poistných udalostí zníži bonus o 10 percent.
Uniqa
V portfóliu má tri základné produkty: Super KASKO, Flexi KASKO - Štandard, Flexi KASKO - Komfort. Najširšie poistné krytie ponúka prvý z nich, od havárie cez škody spôsobené živlom až po krádež. Poistenie má európsku platnosť, ak si však klient zvolí iba Slovensko, ušetrí 10 percent z poistného. Ak si zvolí vyššiu spoluúčasť (maximom je 30-tisíc korún), zľava môže dosiahnuť 36 percent. Bonus za bezškodový priebeh môže dosiahnuť 50 percent z poistného, maximálny malus znamená 20-percentný príplatok k poistnému.
Wüstenrot poisťovňa
Nerozlišuje poistné sadzby podľa značiek áut, výsledkom je, že drahšie značky sa dajú poistiť lacnejšie ako v iných poisťovniach. Základný poistný balík obsahuje aj krytie proti krádeži a živelnej udalosti, doplnkom je úrazové poistenie. Muži a podnikatelia majú nárok na 25-percentnú vstupnú zľavu, ak platia ročne, a 20-percentnú pri štvrťročných splátkach. Ak je poistencom žena, v oboch prípadoch je zľavy vyššia o päť percent. Ďalších päť percent z poistného sa dá ušetriť, ak má klient uzavretých viacero zmlúv o havarijnom poistení, ako aj v prípade, že má v poisťovni uzavreté tiež povinné zmluvné poistenie. Vstupná zľava tak aj bez započítania bezškodového priebehu môže dosiahnuť 40 percent.

Bitmap Akciová ponuka Allianz - Slovenskej poisťovne

Ponuka poistného krytia v havarijnom poistení

Podmienky havarijného poistenia

Aké ročné poistné zaplatia modeloví klienti

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:22