StoryEditor

Jedňáky

18.02.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Clint Eastwood rytierom
Francúzsky prezident Jacques Chirac vymenoval amerického herca a režiséra Clinta Eastwooda za rytiera francúzskej elitnej Čestnej légie. Podľa neho reprezentuje to najlepšie z Hollywoodu. "Francúzsko chce vzdať hold vášmu ohromnému hereckému talentu, géniu režiséra a vášmu miestu vo svete filmu," vyhlásil Chirac počas ceremónie v prezidentskom Elyzejskom paláci. Chirac označil 76-ročného režiséra snímky Listy z Iwo Jima, za ktorú ho tento rok nominovali na Oscara, za výnimočného vyslanca americkej kultúry. Eastwood označil zisk Rádu Čestnej légie za "nádhernú poctu". Rád Čestnej légie zaviedol v roku 1802 Napoleon Bonaparte. Získať ho môžu ľudia za svoje zásluhy v oblastiach armády, kultúry, vedy alebo v sociálnej sfére.

Walt Disney stratil Macka Pú
Mediálny gigant Walt Disney prehral dlhoročný súdny spor o autorské práva na Macka Pú. Americký federálny sudca v Kalifornii vydal v prospech spoločnosti Stephen Slesinger rozhodnutie, ktoré zabráni Disney ďalej bojovať o copyright. "Konečne sa môžeme začať sústrediť na žiadosť o náhradu spôsobených škôd, obchodnej značky, autorských práv a porušenie zmluvy. Žiadať pritom budeme dve miliardy dolárov," uviedol právnik Barry Slotnick. Stephan Slesinger kúpil práva na Macka Pú od jeho autora A. A. Milneho v roku 1930. V roku 1961 ich prepožičal Disneymu. Podľa Slesingerových potomkov, známa spoločnosť ich pripravila na nezaplatených honorároch o milióny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 15:07